NAUSHAD GOES TO MEXICO CITY!

Défiler vers le bas pour la texte en Français
Text: Dieter Moeyaert

Amper een week na Rans klinkende overwinning op de wereldfinale van Bacardi Legacy, stonden de zenuwen van de Belgische bartendingwereld opnieuw gespannen. Cocktails at Nine-icoon Naushad Rahamat wist de Belgische World Class-finale op zijn naam te schrijven, na een intense strijd tegen zijn barmakkers Yannick Draeyers en Sofian Vlaminck.

“Zoals bij elke wedstrijd, kan er maar één de winnaar zijn...” Dit zijn Hennie Huismans woorden, maar ze hadden net zo goed van Cocktails at Nine-eigenaar Graham Herbert kunnen komen. Zomaar eventjes dríé van zijn bartenders namen deel aan de Belgische World Class-finale – een ongeziene prestatie van dit Antwerpse instituut. Maar het betekende ook dat slechts één van zijn poulains met de ultieme eer kon gaan lopen.

Gelukkig gunden ze het elkaar. Naushad, die al drie keer had deelgenomen aan deze finale, nam zijn collega’s op sleeptouw tijdens de voorbereiding. Maandenlang kampeerden ze in een opbergruimte van hun bar, waar ze experimenteerden met ingrediënten en elkaars techniek bijschaafden. Nergens kwam die symbiose mooier tot uiting dan tijdens de snelheidschallenge, waar we op een gegeven moment zagen hoe Sofian en Yannick perfect simultaan stonden te shaken en te stirren. Als synchroon zwemmen, maar dan achter een barmeubel.

De enige deelnemer die de Cocktails at Nine-machine stokken in de wielen kon steken, was een piepjonge World Class-debutant, die een jaar geleden nog niet eens een full-time job achter een bar had. Thomas Timmermans (21) van BelRoy’s Bijou in – alweer – Antwerpen, was op voorhand bijzonder zenuwachtig. Eenmaal de tijd begon te lopen, ontpopte dit groentje zich echter tot een koelbloedige cocktailmaestro, terwijl grootmeester Dries Botty toekeek bij de jury, en zijn moeder vanuit het publiek. De manier waarop Thomas van leer trok tijdens de speed challenge, en de cocktails die hij daar tevoorschijn toverde, getuigden van grote klasse.

_VDJ1118.jpg

Maar Timmy zal nog een jaartje moeten wachten voor hij nog eens kan meedingen naar een ticket voor de wereldfinale. Naushad spaarde zijn meest overtuigende World Class-presentatie voor zijn vierde deelname, en koppelde daar zijn beste cocktail aan vast. Het drankje moest passen in het centrale duurzaamheidsthema van deze wedstrijd. Sustainable cocktails bestaan uit gerecycleerde en biologische ingrediënten, zoals thuisgekweekte groenten en fruit of restjes uit de bar, en worden gemaakt met milieuvriendelijke alternatieven voor ijs, papier en plastic.

Naushad betoverde de jury met een overheerlijk drankje, geserveerd in een marmeren beker op een groen bedje van mos en planten. De basisspirit was een met witloof geïnfuseerde Don Julio Blanco-tequila, die hij aanvulde met een shrub van selderij en ciderazijn, gereduceerde wijn met salie en citroenverbena, gomsiroop en soda van berk.

Achteraf straalde de winnaar als een bevrijd man – dat kan al eens gebeuren als je na drie deelnames alles inzet op een vierde poging. “Presenteren is altijd al mijn zwakke punt geweest in deze wedstrijd”, blikte hij terug. “Dus het was heerlijk om het publiek méé te hebben. Ik hoop dat ik tijdens de eindronde iets kan doen in de richting van de prestaties van Dries en Ran. Ik zal alles geven. Mijn voorbereiding op de eindronde begint nú.”

De wereldfinale van World Class vindt plaats van 21 tot 24 augustus in Mexico City. Tot dan kunt u Naushads drankjes proeven in Cocktails at Nine, Lijnwaadmarkt 9, 2000 Antwerpen.

Français

Le monde du bartending belge s’agite à nouveau, une semaine à peine après la victoire de Ran à la finale mondiale de la Bacardi Legacy. En effet, Naushad Rahamat, barman emblématique du Cocktails at Nine, vient de remporter la finale belge de la compétition World Class qui l’a opposé à ses collègues Yannick Draeyers et Sofian Vlaminck.

Dans chaque concours, il ne peut y avoir qu’un seul vainqueur. C’est ce qu’a dû penser le propriétaire du Cocktails at Nine, Graham Herbert. Trois de ses barmen participaient en effet à la finale belge de la World Class – une sacrée performance pour l’institution anversoise. Seul l’un de ses poulains était toutefois amené à soulever le trophée du meilleur bartender.

Heureusement, l’équipe s’entend bien. Naushad, qui avait déjà participé trois fois à la phase finale, a entraîné et préparé ses collègues pour le concours. Pendant des mois, ils ont campé dans l’arrière-salle de leur bar pour y expérimenter divers mélanges et améliorer leurs techniques respectives. Une symbiose qui s’est magnifiquement illustrée lors de l’épreuve de rapidité. Sofian et Yannick ont manié le shaker et la cuillère en parfaite harmonie. Un véritable moment de natation synchronisée… derrière le bar.

Le seul participant capable de mettre des bâtons dans les roues de la machine du Cocktails at Nine était un nouveau venu dans le concours, Thomas Timmermans (21 ans), barman à plein temps depuis moins d’un an.  C’est au BelRoy’s Bijou – encore et toujours à Anvers – que le jeune prodige officie. Au départ assez nerveux, il a rapidement pris de l’assurance et a dévoilé son visage de maestro des cocktails, sous le regard du grand-maître Dries Botty dans le jury et de sa maman dans le public. La démonstration de Thomas lors du speed challenge et les cocktails qu’il a présentés étaient de très haut niveau.

_VDJ1118.jpg

Timmy va toutefois devoir attendre un an avant de pouvoir à nouveau tenter sa chance et obtenir son ticket pour la finale mondiale. Pour sa quatrième participation à la World Class, Naushad a été particulièrement convaincant en proposant le meilleur cocktail. Celui-ci devait répondre à la thématique de la durabilité, centrale dans cette compétition. Des sustainable cocktails qui doivent être préparés à base d’ingrédients recyclés et biologiques, comme des fruits et des légumes cultivés sur place ou les restes du bar, avec des alternatives à la glace, au papier et au plastique, respectueuses de l’environnement.

Naushad a impressionné le jury avec une boisson délicieuse, servie dans une coupe en marbre sur un lit de mousse et de végétaux. L’alcool de base utilisé était une tequila Don Julio Blanco, infusée au chicon, complété par une branche de céleri, du vinaigre de cidre, du vin réduit à la sauge et à la verveine citronnelle, du sirop de gomme et de la bière de bouleau.

Le moment de la délivrance fut intense pour le vainqueur. Naushad avait, on le comprend, beaucoup misé sur cette quatrième participation. « La présentation a toujours été mon point faible dans cette compétition », a-t-il rappelé. « C’était vraiment merveilleux d’avoir le public à mes côtés. Durant la phase finale, j’espère pouvoir égaler les performances de Dries et de Ran. Je vais tout donner et je commence déjà à me préparer. »

La finale mondiale de la compétition World Class se tiendra du 21 au 24 août, à Mexico City. Vous pouvez bien sûr découvrir les cocktails de Naushad au Cocktails at Nine, Lijnwaadmarkt 9, 2000 Anvers.