CANADESE KAITLYN STEWART WINT WORLD CLASS GLOBAL FINALS

Text by Dieter Moeyaert

World-Class-Winner-2017.jpg

Who run the world? Girls. Voor de tweede opeenvolgende World Class Global Finals toont een jongedame zich the cream of the crop van internationale bartenders: de Canadese Kaitlyn Stewart het pleit van 54 andere deelnemers. De Belgische kandidaat Naushad Rahamat strandde helaas in de voorrondes van deze Mexicaans gekruide lucha libre.

Podia waar zes meter hoge steekvlammen uit schoten, Mexicaanse worstelaars die elkaar naar het leven stonden, knallende mariachimuziek achter elke hoek –Mexico City liet geen moeite onbenut om te tonen wat het in zijn mars had. En de 55 nationale kampioenen, geselecteerd uit meer dan 10.000 kandidaten wereldwijd, moesten er vooral hun gedachten bij houden. Het kleinste foutje kon ze zuur opbreken.

Bartenders moesten duurzame, natuurvriendelijke drankjes brouwen, culinaire technieken gebruiken voor hun cocktails, een drankje maken die de sfeer van hun bar weerspiegelde, de vier elementen in hun creaties verwerken... De opgave was niet mals.

Het Canadese World Class-jurylid Lauren Mote was zwaar onder de indruk van wat ze zag: “Bartenders gebruikten combinaties van ingrediënten die ik nog nooit had gezien”, zei ze. “Hier werden grenzen verlegd; niet alleen die van zichzelf, maar ook die van de wereldwijde cocktailgemeenschap. En dat is ook de bedoeling van World Class: we willen mensen aanzetten om van cocktails te genieten, en om vorm te geven aan de future of drinking, of dat nu thuis of in een cocktailbar gebeurt.”

Kaitlyn Stewart bleek the last woman standing, nadat het stof in de worstelring was gaan liggen. “Deze wedstrijd heeft me bloed, zweet en tranen gekost”, zegt ze. “Het was ongelofelijk zwaar om me te meten tegen zoveel goeie bartenders. Nu is het tijd om te genieten.”

Naushad-1.jpg

De voorrondes waren ook al vermoeiend genoeg, getuige een lichtjes teleurgestelde Naushad Rahamat (Cocktails at Nine, Antwerpen). Naushad schoot als een komeet uit de voetblokken, maar tijdens één van de challenges liet hij toch een paar steken vallen.

“Één challenge had ik inderdaad veel beter kunnen aanpakken”, zegt hij. “Ik heb de intensiteit van deze competitie wat onderschat: op élk moment moet je scherp staan, want achter je staan er tien kandidaten te trappelen om je plaats in te nemen. Je moet weten wanneer je rust moet nemen, en wanneer je je op de challenges moet concentreren. Dat is zeker iets wat ik zal meegeven aan de volgende Belgische kandidaat.”

Maar over het algemeen houdt Naushad een positief gevoel over aan deze wedstrijd. “De ervaring is gewoon geweldig”, zegt hij. “De mogelijkheid om bartenders van over de hele wereld te ontmoeten is uniek, en ik heb vooral ook genoten van het hartelijke contact met de juryleden, die vaak wereldberoemde figuren zijn in het cocktailwereldje.

Voor Kaitlyn heeft Naushad niets dan lof. “Het is een vrouw met veel energie en passie”, besluit hij. “Ze heeft een goed team om zich heen, dat haar op elk moment ondersteund heeft. Samen ben je altijd sterker.”