DE SHOP

'HET EILANDJE', DE VOORMALIGE HAVENBUURT IN HET NOORDEN VAN ANTWERPEN, KENDE DE AFGELOPEN JAREN EEN WARE METAMORFOSE MET ONDERMEER SPRAAKMAKENDE PROJECTEN ALS HET MAS, HET REDSTAR LINE MUSEUM EN DE BADBOOT. OOK NIEUWE HORECA VOND EEN THUISHAVEN IN DEZE SPRINGLEVENDE STADSWIJK AAN HET WATER. EEN VAN DE MEEST OPVALLENDE CONCEPTEN HIER IS CIELO, HET BELEVINGSRESTAURANT DAT IN HETZELFDE PAND GEVESTIGD IS ALS DE SHOP.

UNIEKE LOCATIE Na 20 jaar leegstand doet De Shop weer dienst als culturele trekpleister. Op de plek waar nu De Shop staat, werd in 1937 namelijk het eerste aanwervingsbureau voor scheepsherstellers opgericht, waar de arbeiders er ‘s ochtends op hoopten om opgeroepen te worden door hun patrons. 

GASTRONOMISCH TOTAALCONCEPT Naast een evenementenlocatie met afzonderlijke bar op het gelijkvloers, doet vooral Cielo, het restaurant op de eerste verdieping, van zich spreken. Terwijl de klemtoon tijdens de opstart meer lag op het nightlife-luik met nachtclub Roxy op de kelderverdieping – zie VENUEZ 24 – wordt in Cielo sinds de komst van chef Davide Mazzoni naar een gastronomisch totaalconcept gestreefd.

MEDITERRAANSE FOODCULTUUR De drijvende krachten van Cielo zijn dezelfde ondernemers die achter andere Antwerpse succesverhalen zitten zoals Danieli il Divino, De Kroon, Umami, Strantwerpen/Club Cabane. Om toch een radicaal ander verhaal te vertellen, wierven ze de Milaanse Davide aan die met zijn ervaring in toprestaurants over heel Europa de Upper Room Bar mee op de kaart hielp te zetten. Daar ontmoette hij mixologist Thomas van de Weyer die als mixologist bijhorende vloeibare gerechtjes creëerde. In Cielo zal Thomas een eigen bar met zithoek krijgen waar hij zijn signatuurcocktails kan serveren. Hoewel Davide een Italiaanse achtergrond heeft, wil hij verder gaan dan enkel pasta’s en de betere brasseriekeuken te serveren. Zo heeft hij een sterke voorkeur voor de pure en zuivere smaken van de Mediterraanse keuken, met aandacht voor lokale producenten van gezonde voedingsstoffen. In het geheel neemt de open keuken achter glas een centrale rol in. Voortaan zal Cielo enkel ‘s avonds geopend zijn en kan je er kiezen tussen ofwel een vijfgangenmenu ofwel de uitgebreide versie bestaande uit zeven gangen. Voor de kleine versie betaal je 55 euro, de full monty wordt geserveerd tegen 85 euro. Davide en zijn team zullen zich hierbij richten op 75 couverts per shift. Door het aantal tafels beperkt te houden, krijgt de zaal meteen een warme uitstraling.

HAVENHISTORIEK Qua historiek, architectuur en ligging is het halfronde aanwervingslokaal beslist een uniek pand met retro-architectuur en, niet onbelangrijk, uitzicht op de Antwerpse kaaien. Het fifties ingerichte restaurant bevat nog heel wat originele havenelementen: zo wordt het restaurant afgescheiden van de roepmuurtjes zodat de ruimte modulair is per setting. Ook tegels, raamstructuren en de warme marinekleuren verwijzen naar de havenhistoriek. Cielo is een perfecte uitvalsbasis voor wie wil leven op het ritme van creativiteit, lekker eten en uitmuntende cocktails in de buurt van ‘t Eilandje.


'HET EILANDJE', L'ANCIEN QUARTIER PORTUAIRE AU NORD D'ANVERS, A CONNU CES DERNIÈRES ANNÉES UNE VÉRITABLE MÉTAMORPHOSE AVEC, ENTRE AUTRES, DES PROJETS ORIGINAUX ET RICHES TELS QUE LE MAS, LE REDSTAR LINE MUSEUM ET LE BADBOOT. DE NOUVEAUX COMMERCES HORECA ONT ÉGALEMENT TROUVÉ UN PORT D'ATTACHE DANS CE QUARTIER PLEIN DE VIE AU BORD DE L'EAU. UN DES CONCEPTS LES PLUS MARQUANTS EST CELUI DE CIELO, LE RESTAURANT ÉMOTION INSTALLÉ DANS LE MÊME IMMEUBLE QUE LE SHOP.

UN CONCEPT GASTRONOMIQUE TOTAL Outre un lieu d'événements avec un bar séparé au rez-de-chaussée, c’est surtout Cielo, le restaurant au premier étage, qui fait parler de lui.

FOOD CULTURE MÉDITERRANÉENNE Les forces motrices de Cielo sont les mêmes entrepreneurs que dans d'autres success stories anversoises telles que Danieli il Divino, De Kroon, Umami, Strantwerpen/Club Cabane. Afin, toutefois, de raconter une histoire radicalement différente, ils ont engagé le Milanais Davide qui, grâce à son expérience dans des restaurants haut de gamme dans toute l'Europe, a contribué à mettre à la carte l'Upper Room Bar. Ily a rencontré le mixologue Thomas van de Weyer qui a créé des petits plats liquides assortis. Chez Cielo, Thomas aura son propre bar avec coin salon où il pourra servir ses cocktails signature. Bien que Davide ait des origines italiennes, il souhaite aller au-delà des pâtes et servir la meilleure cuisine de brasserie. Ainsi, il a une préférence marquée pour les saveurs pures de la cuisine méditerranéenne, centrée sur des producteurs locaux d'aliments sains.

L’HISTOIRE PORTUAIRE En matière d'histoire, d'architecture et de situation, le bureau de recrutement semi-circulaire est assurément un lieu unique avec une architecture rétro et, ce n'est pas un détail, une vue sur les quais anversois. Le restaurant aménagé années cinquante contient encore de nombreux éléments originaux du port : le restaurant est séparé des murs d'appel pour permettre une modularité en fonction des circonstances. De même, les dalles, les structures des fenêtres et les couleurs marines chaudes renvoient à l'histoire portuaire. Cielo est une base d'opérations idéale pour tous ceux qui veulent vivre au rythme de la créativité, bien manger et déguster d'excellents cocktails dans le quartier de 't Eilandje.

 

INFO

Rijnkaai 2 - 2000 Antwerpen

+32 (0)3 246 60 60 - de-shop.be