OGST

SLECHTS IN UITZONDERLIJKE GEVALLEN KAN EEN VRIENDSCHAPSRELATIE PERFECT OMGETURND WORDEN TOT EEN PROFESSIONELE SAMENWERKING. SÉBASTIEN WYGAERTS EN DIEDERIK HERBOTS BEWIJZEN DAT ZE EEN UITZONDERING VORMEN OP DE REGEL.

DE BELOFTE VAN 2015 Dat een adres al incontournable kan zijn voor dat er werkelijk sprake is van een restaurant, bewijst de commotie die enkele maanden voor opening rond restaurant Ogst ontstond. Ogst presenteert zich als een bistronomisch adres met een beperkte à la carte, een wisselende daglunch of een vier-/vijfgangenmenu.

BACK TO THE ROOTS Sébastien en Diederik leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Na het afstuderen verloren ze elkaar uit het oog tot, na vele omzwervingen in sterrenrestaurants, hun wegen weer kruisten in Couvert Couvert van Woestijnvisser Wouter Vandenhaute. Daar ontdekten ze de kracht van hun samenwerking en beslisten ze om gezamenlijk terug te keren naar hun roots: Truienaar Sébastien Wygaerts en Hasselaar Diederik Herbots kozen voor een pand op wandelafstand van het Hasseltse centraal station.

RUSTIEKE VERFIJNING In het plaatselijk dialect is ‘ogst’ een verbastering van ‘oogst’ waarmee Sébastien en Diederik het seizoensgebonden karakter en de authenticiteit van hun concept willen benadrukken. Die puurheid straalt het karaktervolle pand aan de Ridder Portmansstraat eveneens uit: de boezemvrienden hebben de verbouwingen zelf aangevat en zijn er met vereende krachten in geslaagd om een voormalige beauty shop te transformeren tot een ongedwongen en gezellig restaurant. Interieurtechnisch kozen ze voor een contrasterende aanpak tussen enerzijds de parketvloer in blank hout en anderzijds de ruwe muren en de zwarte zitbanken. Ook in andere accenten wordt de subtiliteit bewaard: zo zorgt de designverlichting voor een gezellige en ingetogen sfeer. De gebeitste houten trap naar boven werd in zijn eenvoud bewaard en mag best gezien worden, net zoals de piepkleine open keuken.

EENVOUD EN CREATIVITEIT De rolverdeling tussen Sébastien en Diederik is even klaar als simpel: Sébastien voert het bewind over zijn open keuken; Diederik bewaart het overzicht in de wijnregionen. Persoonlijk is Diederik een grote liefhebber van (minder beminde) natuurwijnen en probeert hij zijn gasten te heropvoeden in hun wijnkeuze. Ook het brood (zuurdesem!) en de gerechten van Sébastien trekken dezelfde natuurlijke kaart. Om de prijszetting laag te houden wordt alles in huis bereid en werkt hij met minder edele producten. Ook fermenteren is een principe dat Sébastien goed onder de knie heeft. Als Hasselt klaar is voor restaurantondernemers met een gedurfd masterplan, dan is de stad een toprestaurant rijker. Een bistro recht voor de raap zonder pretenties maar mét resultaten. 


IL EST EXCEPTIONNEL QU’UNE RELATION AMICALE SE MUE EN COLLABORATION PROFESSIONNELLE IDÉALE. SEBASTIEN WYGAERTS ET DIEDERIK HERBOTS PROUVENT QU’ILS CONSTITUENT UN EXCEPTION À LA RÈGLE

LA PROMESSE DE 2015 L'émoi suscité par le restaurant Ogst quelques mois avant son ouverture est la preuve qu'une adresse peut déjà être incontournable avant même qu’il ne soit effectivement question de restaurant. Ogst se présente comme une adresse bistronomique proposant une carte limitée, un lunch du jour et un menu à quatre ou cinq services.

RAFFINEMENT RUSTIQUE Dans le dialecte local, 'ogst' est une déformation de ‘oogst’, moisson. Sébastien et Diederik désirent ainsi souligner le caractère saisonnier et l'authenticité de leur concept. Une pureté que respire également le  bâtiment de caractère situé Ridder Portmansstraat: les amis se sont lancés eux-mêmes dans les travaux de transformation et, en unissant leurs forces, ont réussi à transformer un ancien beauty shop en un restaurant décontracté et convivial.

SIMPLICITE ET CREATIVITE Pour garder les prix modérés, tout est fait maison, et le chef Sébastien travaille également avec des produits moins nobles. La fermentation est aussi un principe qu'il maîtrise bien. Si Hasselt est prêt pour les restaurateurs ayant un master plan audacieux, la ville compte un super restaurant de plus. Un bistrot simple et sans prétention, mais avec des résultats étonnants. 

 

INFO

Ridder Portmansstraat 4 - 3500 Hasselt

+32 (0)11 413 813 - ogst.be