OLD FASHIONED

DE BEFAAMDE GENTSE COCKTAILBAR OLD FASHIONED IS VERHUISD VAN DE KONING ALBERTLAAN NAAR DE BINNENSTAD. DEZE KEER NAM ONDERNEMER STEVE OKHUYSEN ZIJN INTREK IN DE KELDERVERDIEPING VAN HOEDENZAAK GELAUDE AAN DE HOOGPOORT.

ROARING TWENTIES Net zoals Steve Okhuysen deelt de ondernemer achter Gelaude, Tim De Bruecker, een fascinatie voor de stijl en klasse van de jaren ‘20. Toen Steve een hoed kocht in Tim’s pand aan de Heuvelpoort – nota bene het eerste filiaal dat in 1893 werd opgericht door diens overgrootvader – raakten ze aan de praat over hun wederzijdse interesse in retro chic. Tim vertelde over zijn bijgebouw aan de Hoogpoort waar hij op de kelderverdieping het idee had om events te organiseren, eventueel in samenwerking met Old Fashioned. Een hele hoop onderhandelingen en afspraken later verhuisde Old Fashioned naar de kelder van het pand in het centrum van Gent. Geen onbelangrijk gegeven, al was het maar omdat de bar nu gelegen is in een zone waar een lieve lust wordt geshopt, gegeten en gedronken.

HIDDEN GEM Toch maken schreeuwerige noch commerciële signalisatie onderdeel uit van de filosofie van Old Fashioned. Ben je op zoek naar de bar, dan moet je het stellen met een subtiel uithangbord waarop de drinks of the day worden aangekondigd. Na de afdaling via een vrij anonieme maar daarom des te mysterieuze trap treed je als gast binnen in de wereld van Old Fashioned. Hier krijg je meteen een warm en ongedwongen thuisgevoel, met bartender Steve die je verwelkomt in zijn living.

MAD SCIENTISTS Qua concept bleef Steve zijn oorspronkelijke inspiratie trouw. De stijloverlapping tussen de hoedenwinkel en de cocktailbar wordt verduidelijkt door enkele hoedenaccessoires in de cocktailbar en ook enkele cocktailaccesoires in de vitrine op de bovenverdieping. De ‘nieuwe’ sfeer kan je hier zoals vanouds opsnuiven: veel retrospulletjes die Steve al jaren verzamelt (fauteuils, zetels en salons) en ook hier en daar een verloren instrument uit het laboratorium. Ook achter de bar speelt hij met dezelfde experimentele thematiek. Zijn menukaart is een verzameling aan steekkaarten waarop verrassende drankjes prijken als ‘smokey halibut’ met ingrediënten waaronder beefeater 24 gin, citroensap, gember, eiwit, look en ajuin ... Zoals de naam aangeeft proeft en ruikt de cocktail naar vis, maar zit er alles behalve vis in verwerkt. Naar dat soort van ‘nieuwe’ ervaring is Steve op zoek.


LE CÉLÈBRE BAR À COCKTAILS GANTOIS OLD FASHIONED A DÉMÉNAGÉ DE LA KONING ALBERTLAAN VERS LE CENTRE-VILLE. L’ENTREPRENEUR STEVE OKHUYSEN A PRIS À PRÉSENT SES QUARTIERS DANS LES SOUS-SOLSDU MAGASIN DE CHAPEAUX GELAUDE, À LA HOOGPOORT.

ANNEES FOLLES Tout comme Steve Okhuysen, Tim Bruecker, l'entrepreneur derrière Gelaude, éprouve de la fascination pour le style et la classe des années 20.

BIJOU CHACHE Si vous cherchez le bar, repérez le panneau subtil où sont annoncés les drinks of the day. Après avoir descendu des escaliers assez anonymes et d’autant plus mystérieux, vous pénétrez dans l’univers de l’Old Fashioned. La sensation d’un accueil familial, chaleureux et détendu est immédiate, avec le bartender Steve qui vous accueille dans son salon.

SAVANTS FOUSEn matière de concept, Steve est resté fidèle à son inspiration d’origine. Le mélange des styles entre le magasin de chapeaux et le bar à cocktail est mis en évidence par quelques accessoires de chapeaux présents dans le bar à cocktails et, prochainement, certains accessoires de cocktail qui apparaîtront dans la vitrine à l'étage supérieur. La « nouvelle » atmosphère est perceptible ici, comme autrefois : un grand nombre d’objets rétro que Steve collectionne depuis des années (fauteuils, canapés et salons), avec ici et là un instrument de laboratoire perdu.

 

INFO

Hoogpoort 19 – 9000 Gent

+32 (0)9 279 52 15 - old-fashioned.be