MÒRIS

MÒRIS IS HET HORECAKIND VAN EEN COLLECTIEF GENTSE ONDERNEMERS DIE AL VERSCHILLENDE KEREN DE HANDEN IN ELKAAR SLOEGEN. MET EEN BAR ALS MÒRIS HOPEN ZE TERUG TE KEREN NAAR DE ESSENTIE: STREEKGEBONDEN PRODUCTEN, BIEREN EN GERECHTJES. GEEN DRUK EN ROMMELIG INTERIEUR, MAAR UITGEPUURDE EENVOUD IN COMBINATIE MET HISTORISCHE WARMTE EN GEZELLIGHEID. MÒRIS IS DE EERSTE VAN EEN NIEUW SOORT BAR.

TRANSFORMATIE EN RENOVATIE Vooraleer Mòris kon openen, moest er heel wat veranderen. De bar huist in een oud pand dat na enkele maanden renoveren in eer hersteld werd. Originele elementen als houten balken en authentieke bakstenen werden behouden om het ruwe kantje van de bar te benadrukken. Meer zelfs: het plafond tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping werd gesloopt om meer daglicht te creëren. De stoel en de omlijsting van de oude haard zorgen voor een bevreemdend effect.  Ook de toiletten werden out-of-the-box ingericht door middel van spiegelglas: aan de kant van de bar zie je niets, maar aan de kant van de wc kijk je de bar in terwijl je plast.

FOOD AND DRINKS Een veelvoorkomend probleem in bars en cafés is het aanbod aan fingerfood en aperohapjes. Het assortiment is vaak laag van kwaliteit en onsmakelijk. Ook dit wilden ze anders doen bijMòris. De entrepreneurs werkten samen met Benoit Dewitte van restaurant Benoit en Bernard Dewitte. Hij stelde een beknopte maar smakelijke foodkaart samen. Denk aan: cold meatballs met homemade ketchup en rilette van konijn met rode kool en zuurdesem. Mòris wil zich onderscheiden van andere bars op vlak van food, spirits en wijnen.

VERNIEUWEND CONCEPT Met een concept als Mòris hopen de ondernemers de Gentse en Belgische horeca te veranderen: horeca moet, volgens hen, beschouwd worden als een echt bedrijf met verschillende managers voor de waaier aan departementen. Vanuit deze visie willen ze meerdere zaken openen. 


MÒRIS EST LE BEBE HORECA D'UN COLLECTIF D’ENTREPRENEURS GANTOIS, QUI ONT DEJA UNI LEURS FORCES A PLUSIEURS REPRISES. AVEC UN BAR COMME MORIS, ILS ESPERENT REVENIR A L'ESSENTIEL : PRODUITS, BIERES ET PLATS REGIONAUX. PAS D’INTERIEUR CHARGE ET DESORDONNE, MAIS SIMPLICITE EPUREE EN COMBINAISON AVEC CHALEUR HISTORIQUE ET CONVIVIALITE. MORIS EST LE PREMIER D'UN NOUVEAU TYPE DE BARS.

TRANSFORMATION ET RÉNOVATION De nombreux changements ont été nécessaires avant que Mòris ne puisse ouvrir ses portes. Le bar est installé dans un vieux bâtiment qui retrouvé son panache au terme de plusieurs mois de restauration. Afin de souligner le côté brut du bar, certains éléments d’origine, comme les poutres en bois et les briques authentiques, ont été conservés. Mieux encore : le plafond entre le rez-de-chaussée et le premier étage a été démoli afin de créer davantage de lumière. L’assise et l’encadrement de l'ancienne cheminée assurent un effet surprenant.

 FOOD AND DRINKS Les entrepreneurs ont collaboré avec Benoit Dewitte, du restaurant Benoit & Bernard Dewitte. Ils ont composé une carte succincte, mais savoureuse. Exemples : cold meat balls avec ketchup maison et rillettes de lapin au chou rouge et levain.

Concept novateur Avec un concept comme Mòris, les entrepreneurs espèrent transformer de l’horeca gantois et belge : à leur avis, l’horeca doit être considéré comme une entreprise à part entière, avec un manager pour chaque département. Une vision sur la base de laquelle ils veulent ouvrir plusieurs établissements.

 

INFO

KLEIN TURKIJE 20 - 9000 GENT

+32 (0)9 226 37 57 - BARMORIS.BE