CUCHARA

DE LIMBURGSE STAD LOMMEL BLIJKT UIT TE BLINKEN IN OVERSTIJGENDE GASTRONOMISCHE CONCEPTEN. DAT WORDT NU ALLESZINS (EN OOK TIJDENS DE VENUEZ HOSPITALITY AWARDS) BEVESTIGD MET DE RESTYLING VAN STERRENRESTAURANT CUCHARA. ONDERNEMER EN CHEF JAN TOURNIER VERHUISDE ZIJN RESTAURANT NAAR DE ACHTERBOUW VAN HET BESTAANDE PAND. LOMMEL, EN BIJ UITBREIDING BELGIË, MAG ZICH KLAAR MAKEN VOOR EEN NIEUWE RESTAURANTBELEVING.

ROOT De eyecatcher in Cuchara is zonder twijfel ‘Root’, een zeven meter lange glazen boom die aan het plafond bevestigd is. Dit kunstwerk is een ode aan chef Jan Tournier’s kookkunst waarin hij z’n stad, de glasblaaskunst en zijn eigen roots in de spotlight zet. De sculptuur werd door glaskunstenaar Jeroen Maes ontworpen. Samen met Jan Tournier trok hij de Lommelse bossen in om een boom uit te zoeken die geschikt was om het kunstwerk op te enten. Chef en kunstenaar zochten naar een boom die voldoende karakter had en een subtiel patroon op de schors vertoonde.

MINIMALISM Naast de glazen sculptuur, blinkt het interieur uit in minimalistische gezelligheid met warme materialen en een variatie aan texturen. De ronde tafels, zwarte wanden en plafond en bleekhouten vergrijsde vloer bezorgen gasten een uniek en tijdloos tafelmoment. Ook kunstenares Esther Barend werd in het project betrokken en bedacht een vierluik voor de zwarte muur. Achteraan de eetzaal gaat de ruimte over in een nieuwe wijnkamer. Het oude restaurantgedeelte krijgt binnenkort een herbestemming.

MODERN KITCHEN Na ervaring te vergaren in Het Gebaar van topchef Roger Vandamme besliste Jan Tournier om zijn eigen zaak te openen. Gedreven door z’n Lommelse heimat, koos hij voor een eethuis in het centrum van de stad. Eind 2013 bekroonde Michelin hem met een ster.


LA VILLE LIMBOURGEOISE DE LOMMEL SEMBLE EXCELLER DANS LES CONCEPTS GASTRONOMIQUES HORS DU COMMUN. EN TOUT CAS, C’EST DESORMAIS CONFIRME AVEC LE RELOOKING DU CUCHARA (AINSI QUE LORS DES VENUEZ HOSPITALITY AWARDS). L’ENTREPRENEUR ET CHEF JAN TOURNIER A DEMENAGE SON RESTAURANT DANS L’ANNEXE ARRIERE DU BATIMENT EXISTANT. LOMMEL ET, PAR EXTENSION, LA BELGIQUE, PEUVENT SE PREPARER A UNE NOUVELLE EXPERIENCE DE RESTAURATION !

ROOT Au Cuchara, le point de mire est sans nul doute 'Root', un arbre en verre de sept mètres de long fixé au plafond. Cette œuvre est un hommage à l’art culinaire du chef Jan Tournier, dans laquelle il place sa ville, l'art de la verrerie et ses propres racines sous les projecteurs. La sculpture a été conçue par l'artiste verrier Jeroen Maes. Avec Jan Tournier, il est parti dans le bois de Lommel à la recherche d’un arbre sur lequel baser l'œuvre. Le chef et l’artiste se sont mis en quête d’un arbre ayant suffisamment de caractère et présentant un motif subtil sur l'écorce.

MINIMALISM Outre la sculpture de verre, l'intérieur excelle dans la convivialité minimaliste, avec des matériaux chaleureux et des textures variées. Les tables rondes, les murs et le plafond noirs ainsi que le plancher grisé offrent aux convives un moment de table unique et intemporel. L’artiste Esther Barend, également impliquée dans le projet, a imaginé un quadriptyque pour le mur noir. Au fond, la salle à manger donne dans une nouvelle cave à vins. L'ancienne partie du restaurant recevra prochainement une nouvelle affectation.

 

INFO

LEPELSTRAAT 3 - 3920 LOMMEL

+32 (0)11 75 74 35 - CUCHARA.BE