DEN DYVER

ONDERNEMERS FREDERIK DE VESTELE EN PASCAL DEZUTTER VAN BRASSERIE RAYMOND WILLEN MET HUN OVERNAME VAN DEN DYVER EEN NIEUWE WIND DOOR HET BEKENDE RESTAURANT LANGS DEN DYVER LATEN WAAIEN.

RESTYLING VOLGENS KLASSIEKE WAARDEN Om hun nieuwe plannen vorm te geven, gingen Frederik en Pascal te rade bij architect Philip Simoen. Hem leerden ze een kleine tien jaar geleden kennen toen ze Brasserie Raymond een restyling wilden bezorgen, samen met een kleine uitbreiding van de zaak. Voor hun nieuwste project mocht de hen vertrouwde architect iets nieuws uit zijn hoed toveren. De zaak startte in 1992 als tearoom, maar werd door de volgende generatie uitgebaat als gastronomisch restaurant – weliswaar met een sterke klemtoon op Belgische bieren. Het pand zelf is geklasseerd en kan dankzij haar A-ligging met zonneterras rekenen op een flinke belangstelling.

BRUGSE DEGELIJKHEID Frederik en Pascal brieften Philip dat ze de typische Brugse knipoog in Den Dyver wilden bewaren. Philip koos voor een warme invulling, waarbij hij de ziel van het pand centraal plaatste. Karakteristiek zijn de houten balken in het plafondgewelf, de authentieke tegelvloer en de wand in baksteen. Ook de menukaart van Den Dyver zit op het snijvlak van een ambachtelijke productkeuken met een hedendaagse verwerking.

DESIGN MET HUMOR De vormelijke ingrepen van Philip Simoen hebben een humoristische inslag. Zo koos hij voor opgezette dieren – een detail dat zich tot in de verlichtingsgeweien doorzet – die de artistieke geest van schilder Hiëronymus Bosch over het restaurant werpen. Ook de oude Vlaamse stoelen van de vorige eigenaars vormen een link naar de historiek van het pand. Philip koos er echter voor om de rugleuningen aan te kleden met diverse prints. Hiervoor kreeg hij de hulp van meubelfabrikant De Compagnie. De groenblauwe kussens doen eveneens denken aan meesters uit de schilderkunst zoals Vermeer.

ARCHITECTURALE LAMP Absolute eyecatchers van de zaak zijn de koperen bar en de architechturale verlichting. In plaats van luchters koos Philip voor armaturen die in serie op een beugel zijn gemonteerd. Dankzij La Lampe Gras krijgt het restaurant zelfs de uitstraling van een atelier. Bijzonder aan de lamp is dat het stuk gebaseerd is op een jaren 50-ontwerp, dat de ontwerpers door hun samenwerking met Corbusier opnieuw op de markt hebben gebracht.

OPEN VOOR PUBLIEK Daarnaast werd de ruimtelijkheid van Den Dyver aangepakt; terwijl het vroeger onmogelijk was om vanaf de zaal een blik op de tuin te werpen, is er dankzij de dubbele ramen aan de trapzaal een nieuwe transparantie ontstaan. Op die manier komt de mooie binnentuin sinds de heropening prima tot haar recht. 


LES ENTREPRENEURS FREDERIK DE VESTELE ET PASCAL DEZUTTER SOUHAITENT, AVEC LA REPRISE DE  DEN DYVER, FAIRE SOUFFLER UN VENT NOUVEAU A TRAVERS LE CELEBRE DEN DYVER.

UN STYLE NEUF QUI RESPECTE LES VALEURS CLASSIQUES Pour donner forme à leurs nouveaux projets, Frederik et Pascal ont consulté l’architecte Philip Simoen. Ils avaient fait sa connaissance il y a une dizaine d’années alors qu’ils souhaitaient donner un style nouveau à la Brasserie Raymond. Pour le tout dernier projet, ils ont offert carte blanche à cet architecte qu’ils connaissent bien.  

UNE QUALITÉ TOUTE BRUGEOISE Frederik et Pascal ont indiqué à Philip qu’ils désiraient conserver le clin d’œil typiquement brugeois. Philip a opté pour un aménagement chaleureux, l’âme des lieux occupant une place centrale. Ces lieux se caractérisent par les poutres de bois dans la voûte, par le carrelage du sol authentique et par le mur en briques.

UN DESIGN AVEC DE L’HUMOUR Les interventions actuelles de Philip Simoen s’accompagnent d’une petite tournure humoristique. Ainsi il a retenu des animaux empaillés – un détail qui se prolonge même dans l’éclairage dans les ramures – qui sont censés plonger le restaurant dans l’esprit artistique du peintre Jérôme Bosch. 

OUVERT AU PUBLIC L’espace proprement dit de Den Dyver a aussi été revu ; ainsi, grâce aux doubles vitres près de la salle des escaliers, une nouvelle transparence a été créée. De la sorte, le joli jardin intérieur a avantageusement gagné en visibilité depuis la réouverture.

 
 

INFO

Dijver 5 - 8000 Brugge

+32 (0)50  33 60 69