SAIL & ANCHOR

MICHAEL YATES EN MARIJKE VAN HAECKE MAAKTEN ONLANGS HUN DROOM WAAR EN OPENDEN HUN EIGEN ZAAK IN ANTWERPEN. ZE TROKKEN DE KAART VAN DE BRITSE KEUKEN, NIET ALLEEN OMDAT MICHAEL UIT GROOT-BRITTANNIË KOMT, MAAR OOK OM KOMAF TE MAKEN MET DE VOOROORDELEN OVER DE BRITSE KEUKEN. MICHAEL COMBINEERT SMAKEN UIT ZIJN KINDERTIJD MET DE DIEPTE EN ORIGINALITEIT UIT ZIJN PERIODE ALS SOUSCHEF IN OUD SLUIS. SAIL & ANCHOR NAM ZIJN INTREK IN DE VOORMALIGE VERANDA/BASCULE. MICHAEL EN MARIJKE SCHUURDEN DE FANTASTISCHE PARKETVLOER VOORAAN OP, ZANDSTRAALDEN DE DONKERE TAFELBLADEN EN VERVINGEN DE OUDE SCHOOLSTOELEN DOOR DONKERE THONET-BISTROSTOELTJES. VINTAGE SCHEEPSLAMPEN ZORGEN VOOR EEN WARME SFEER.

VOOROORDELEN Het gedreven koppel wilde al een tijdje hun eigen zaak openen. Dat dit niet evident is, ondervonden ze aan de lijve. Een lening bij een bank was de enige mogelijkheid en zou alleen lukken met een sterk financieel plan en een goed concept. In het huidige horecaklimaat was daarvoor één vereiste heel duidelijk: geen personeel en alles zelf doen. Marijke en Michael dachten na over wat mensen, toekomstige gasten, zou triggeren. In een tijd van overconceptualisatie en bijpassende koele interieurs wilden ze voor gezelligheid en écht lekker eten en drinken gaan. Ze zochten naar een concept dat alles overkoepelde en hen zou helpen in het maken van keuzes. Zo kwamen ze uit bij de Britse keuken. Niet enkel omdat Michael Brits is – en daar heel trots op is – maar ook om komaf te maken met de vooroordelen rond het eten in de UK. Hij combineert klassieke smaken uit zijn kindertijd met de diepte en originaliteit uit zijn periode bij Oud Sluis.

PUBFOOD Gasten kunnen zowel uit het lijstje met Barfood kiezen als opteren voor een uitgebreid menu. Zo krijgt zowel de hartige pubfood een plek - omdat deze gerechten gedeeld worden - als de verfijnde smaken bij een intens menu.

ZURENBORG Sail & Anchor nam zijn intrek in de voormalige Veranda/Bascule,  een pand in de om zijn architectuur bekende Zurenborg wijk in Berchem. Michael en Marijke kozen voor een flinke opknapbeurt om duidelijk een verschil te maken met de vorige eigenaars. Het enige wat nog doet denken aan de voorgangers, is de prachtige vintage beenhouwerstoog. Er werden zowel vooraan als achteraan spiegels geplaatst waardoor alles speelser en ruimer werd. De grootste transformatie vond plaats in de driehoekige ruimte achterin. Die kreeg donkerblauwe muren waardoor het lichte plafond en de marmeren vloer helemaal naar voren komen en er een intieme plek gecreëerd werd voor tafeltjes van twee. Michael en Marijke pikten in The Little Black Gallery in London originele foto’s van Marco Pierre White’s ‘White Heat’ op om de allereerste rock-‘n-roll chef te eren. Hij beet de spits af van een nieuwe generatie wereldberoemde Britse chefs. Die hangen eveneens in de ruimte achterin.


MICHAEL YATES ET MARIJKE VAN HAECKE JOUENT LA CARTE DE LA CUISINE BRITANNIQUE, NON SEULEMENT PARCE QUE MICHAEL EST BRITANNIQUE, MAIS AUSSI POUR EN FINIR AVEC LES PRÉJUGÉS SUR LA CUISINE ANGLAISE. MICHAEL COMBINE LES SAVEURS DE SON ENFANCE AVEC SON EXPÉRIENCE EN TANT QUE SOUS-CHEF À L’OUD SLUIS. SAIL & ANCHOR S’EST INSTALLÉ DANS L'ANCIENNE VERANDA/BASCULE. LE PARQUET A L'AVANT A ÉTÉ PONCÉ ET LES CHAISES D’ÉCOLE ONT ÉTÉ REMPLACÉES PAR DES CHAISES DE BISTROT THONET. LES LAMPES VINTAGE CRÉENT UNE AMBIANCE CHALEUREUSE.

PREJUGES Le couple passionné voulait son propre établissement depuis un certain temps déjà, et a constaté à ses dépens que cela n’avait rien d’évident. Un prêt était la seule option, et nécessitait un plan financier et un concept solides. Dans l'environnement horeca actuel, une seule exigence: pas de personnel et tout faire soi-même. Marijke et Michael ont réfléchi à ce qui pourrait motiver leurs futurs clients. Dans une période de sur-conceptualisation et d’intérieurs froids, ils désiraient opter pour la convivialité et une excellente qualité. Ils ont cherché un concept permettant le tout, et sont arrivés à la cuisine britannique. Non seulement parce que Michael est britannique (et très fier de l’être), mais aussi pour mettre un terme aux préjugés sur cette cuisine. Il combine les saveurs classiques de son enfance avec la profondeur et l'originalité de sa période à l’Oud Sluis.

PUB FOOD Les clients peuvent aussi bien choisir sur la carte bar food (plats partagés) qu'opter pour un menu complet et intense aux saveurs raffinées.

ZURENBORG Sail & Anchor s’est installé dans l'ancienne Véranda/Bascule, dans le quartier berchemois de Zurenborg, célèbre pour son architecture. Afin de se différencier des précédents propriétaires, Michael et Marijke ont opté pour un solide remaniement. La seule chose qui rappelle leurs prédécesseurs est le magnifique comptoir de boucher vintage. Des miroirs placés à l’avant et à l’arrière rendent l’ensemble plus ludique et plus spacieux. Afin de mettre le plafond lumineux et le sol en marbre en valeur et de créer un lieu intime pour les tables de deux, la salle triangulaire, à l'arrière, a reçu des murs sombres. De la galerie londonienne The Little Black Gallery, Michael et Marijke ont ramené des photos originales du 'White Heat' de Marco Pierre White, afin de mettre à l’honneur le tout premier chef rock’n’roll, qui a ouvert la voie à une nouvelle génération de chefs britanniques de renommée mondiale. Lesquels sont également exposés dans la salle arrière.

 

INFO

GULDENVLIESSTRAAT 60, 2600 BERCHEM
+32 (0)3 430 40 04, SAILANDANCHOR.BE