De beste cocktailbars van Athene #1

Stel: je komt aan in Athene, waar scooters en taxi’s je toeterend van het trottoir proberen te rijden. Waar moet je zijn om te ontsnappen aan de drukte, en te genieten van lekkere Griekse mezze en een mooie cocktail? VENUEZ neemt je bij de hand en toont je elke week 2 cocktailbars die je zeker moet bezoeken in Athene.

Tekst: Dieter Moeyaert

1. Baba Au Rum

Klitiou 6, 10560 Athene
Google Maps
Babaaurum.com
@baba_au_rum
facebook.com/baba-au-rum

What’s the story?

Thanos Prunarus (@thanosprunarus) opende Baba Au Rum in 2009, en was daarmee de eerste bartender van de nieuwe stijl die craft cocktails maakte in Athene. Clumsies, The Gin Joint, Noel, noem maar op – elke Atheense cocktailbar die vandaag succes oogst, heeft dat te danken aan Baba Au Rum.
“Ik wilde een bar met een concept”, stelt Thanos. “En ik hield van rum, en van whisky. Maar met rum kun je veel meer kanten op dan met whisky: je kunt het in een mix serveren aan een prille twintiger, of je kunt een gerijpte rum geven aan een spiritsliefhebber die wat meer jaren op de teller heeft. Rum geeft ons de kans om iedereen aan te spreken.”
“Wij waren de eerste bar die spirits uit het buitenland importeerde om er drankjes mee te maken”, gaat hij verder. “We begonnen met twintig rums; nu hebben we er meer dan driehonderd.”

Baba-Au-Rum-Interieur.jpg

What else?

Thanos houdt er een trouw bartendersbestand op na – en dat zegt iets over een zaak. Phaedon (@_phaedon_) en Elias (@eliasstergiopoulos) werken al om en bij de vier jaar bij de cocktailpionier, die ‘personeel’ of ‘werknemer’ maar vieze woorden vindt. “Ik houd van wat ik doe,” zegt hij, “en ik houd van mensen. Ik geloof heel erg in vriendschap, voor mij één van de belangrijkste dingen in het leven. Ik behandel mijn bartenders als mede-eigenaars; ik zorg goed voor ze. Ik heb misschien wel het laatste woord over de cocktails, maar iedereen moet zich goed voelen bij elk drankje dat we hier serveren.”

Cocktails!

Baba Au Rum draagt tikidrankjes hoog in het vaandel, probeer dus zeker een Baba’s Zombie. Net zoals het elke internationale topbar betaamt, maken ze hier een lekkere Negroni – bestel de Buccaneer’s Negroni. En voor de meer conceptuele drankjes (want het team van Baba Au Rum denkt hárd na over nieuwe cocktails, en werkt onder meer samen met een voedingswetenschapper voor verrassende smakencombinaties) verwijzen we je graag naar de Fluxus Milk Punch, de Spectacle Society of de Smokin’ Mexican.

2. The Bank Job

Kolokotroni 13, 10562 Athene
Google Maps
Thebankjob.gr
@thebankjob
facebook.com/thebankjobathens

What’s the story?

Qua lekkere cocktails is The Bank Job niet uniek in de vermaarde Kolokotronistraat, maar de keet zit altijd vol, en de sfeer en de muziek maken de drankjes nog eens zoveel beter.

The-Bank-Job-Interieur.jpg

Cocktails!

Het team van The Bank Job vat het cocktailmenu op als een paspoort, met de cocktails als reisbestemmingen. Wij genoten van een Heathrow (Bankes-gin, groene appel, kiwi en anijs) en een ongelofelijk lekkere Louisville (Woodford Reserve-bourbon, banaan, kamille, honing en chocolade).