De beste cocktailbars van Athene #2

Stel: je komt aan in Athene, waar scooters en taxi’s je toeterend van het trottoir proberen te rijden. Waar moet je zijn om te ontsnappen aan de drukte, en te genieten van lekkere Griekse mezze en een mooie cocktail? VENUEZ neemt je bij de hand en toont je elke week 2 cocktailbars die je zeker moet bezoeken in Athene.

Tekst: Dieter Moeyaert

1. The Clumsies

Praxitelous 30, 10561 Athene
Google Maps
Theclumsies.gr
@the_clumsies
facebook.com/the-clumsies

 

What’s the story?

Bartendergenieën Vasilis Kyritsis (@bkyritsis) en Nikos Bakoulis (@nikosbakoulis) leerden elkaars gevoel voor humor en bartendingtalent waarderen achter de bar van The Gin Joint. Samen met partners George Kaisaris, Thanos Tsounakas en Lefteris Georgopoulos openden ze The Clumsies in 2014. Dit is een all-day bar, waar je ‘s morgens of ‘s middags terechtkunt voor een overheerlijke brunch of lunch, en waar de tafels en stoelen ‘s avonds opzij gezet worden en de beats uit de boxen knallen. Er komt véél volk op af, dus The Clumsies draaien high-volume, maar de drankjes blijven overheerlijk en worden snel geserveerd.

The-Clumsies-Interieur.jpg

What else?

“Athene heeft vandaag één van de meest interessante cocktailscènes wereldwijd”, zegt Vasilis, die zijn vrije tijd vooral aan de edele kunst van de jiu-jitsu besteedt. “Maar het draait hier niet alleen om de drankjes; we besteden ook veel aandacht aan ons foodmenu, aan de koffie, aan de low-ABV-drankjes en aan de spiritfree cocktails. Cocktails zijn niet langer de enige held van een bar; de ervaring van onze gasten staat centraal.”

The-Clumsies-Team.jpg

Cocktails!

Nikos en Vasilis beschikken op de tweede verdieping van het pand over een laboratorium van bescheiden proporties, gevuld met toestellen die ze voor niet-zo-bescheiden prijzen aankochten: een centrifuge, een sous-videmachine (waarbij ingrediënten, vacuüm verpakt, gekookt worden en garen), een rotavapor (waarmee spirits geherdistilleerd kunnen worden met extra ingrediënten, bij een temperatuur ver onder het kookpunt) en een machine waarmee ze spirits bewerken met ultrasone signalen.
Deze toestellen gebruiken ze voor enkele overheerlijke drankjes – al zul je niet altijd wijs geraken uit de omschrijving die ze geven aan de ingrediënten: de zoetzuur smakende Trilogy wordt gemaakt met gin, munt en een triangle potion; de Phosphorus geeft licht in het donker, dankzij een fosfor cordial, samen met citrusvodka, Italicus-bergamotlikeur en een bewerking van sesamzaad, en de droge Phantasmagoria bestaat uit whisky, honingwijn, appelsoda en gezouten karamel.
(Andere klassiekers zijn de Space Odyssey, en de El Draque, een bewerking op de mojito, compleet met een tandenborstel en eetbare tandpasta als garnituur.) Let wel: wanneer je dit leest, hebben The Clumsies misschien al een volledig nieuw menu, want ze bedenken graag nieuwe drankjes.

2. A for Athens

Miaouli 2, 10554 Athene
Google Maps
Aforathens.com
facebook.com/aforathenscocktailbar

 

What’s the story?

A For Athens is een onbezongen parel van een cocktailbar, omdat hij knál midden in een toeristische buurt ligt (en dat wordt niet altijd gelinkt aan kwaliteit) en omdat je bovendien door de cheesy aangeklede lobby van een hotelletje moet. Maar eenmaal je de lift naar de dakverdieping genomen hebt, en van het magnifieke uitzicht op de Acropolis geniet, weet je dat dit een heel bijzondere plek is om cocktails te drinken.

A-For-Athens-Uitzicht.jpg

Cocktails!

En het goede nieuws is – ondanks het feit dat A For Athens intussen zijn weg gevonden heeft naar alle TripAdvisor-hitlijsten en dus een druk bezochte plek voor toeristen is – dat de cocktails er overheerlijk zijn. Bartender Thodoris Pyrillos staat bekend als een van de meest conceptuele cocktailmakers van de stad.
Er zit altijd een mooi verhaal achter zijn drankjes; ze brengen altijd een idee over op een visueel interessante manier. Neem de Wear Sunscreen, bijvoorbeeld, met ananasrum, en vergezeld van een potje eetbare zonnecrème, gemaakt met limoen en kokosnoot. De Sirens wisten we ook te smaken, met Otto’s Athens Vermouth, mezcal en maraschinolikeur. En er smaakt niets beter onder de Atheense zon dan een Cobbler (Skinos Mastiha, witte wijn en perzikshrub).