De beste cocktailbars van Athene #3

Stel: je komt aan in Athene, waar scooters en taxi’s je toeterend van het trottoir proberen te rijden. Waar moet je zijn om te ontsnappen aan de drukte, en te genieten van lekkere Griekse mezze en een mooie cocktail? VENUEZ neemt je bij de hand en toont je elke week 2 cocktailbars die je zeker moet bezoeken in Athene.

Tekst: Dieter Moeyaert

1. Noel

Kolokotroni 59B, 10562 Athene
Google Maps
Noelbar.gr
@thenoelbar
facebook.com/theholidaybar

What’s the story?

Noel zag het licht in 2015 als het liefdeskind van Fani Spyridaki, die een theateropleiding gevolgd heeft in Parijs en er een liefde voor all-things French aan overhield (vandaar het dramatische en theatrale karakter van deze bar) en haar partner. Die had een fixatie op kerstmis – et voilà: Noel, The Holiday Bar was geboren.

“Met Noel hebben we een bar gecreëerd die elke dag, het hele jaar door, kerstmis viert”, vertelt Fani, zonder een zweem van ironie. “De nadruk ligt op de sfeer: je komt binnen in deze bar en je vergeet wie je bent, je vergeet de crisis, de politieke problemen, de lelijke architectuur die je in deze stad soms in de ogen prikt, en je belandt als Alice in Wonderland; in een omgeving die kleurrijk is, en vrolijk. Het is een unieke plek, waar je midden augustus kerst kunt vieren. Onze DJ’s spelen dan bijvoorbeeld Last Christmas van George Michael; we hebben kerstcocktails en er hangt overal kerstversiering.”

Noel-Intrerieur-2.jpg

What else?

Deze omschrijving klinkt knettergek, en dat is het ook – maar het wérkt. Noel is prachtig aangekleed met blinkende lusters, kleurrijk geschilderde muren en royaal gedecoreerde plafonds, overal hangen oude schilderijen. Je belandt van de ene ruimte in de andere, en elke bar heeft een eigen sfeer. Ook Noel is een all-day bar, met een uitgebreid foodmenu en een uitgekiende selectie aan cocktails.

Noel-Interieur.jpg

Cocktails!

In Noel moet je meer zijn voor de sfeer dan voor de cocktails, hoewel die ook erg lekker zijn. Wij raden The Doge of Venice aan, met onder meer tequila en vijgcactussap, en The Highway to Andes; een twist op de klassieke Pisco Sour.

2. Odori Vermuteria Di Atene

Skouleniou 2, 10561 Athene
Google Maps
@odori_vermuteria
facebook.com/odori-vermuteria-di-atene

What’s the story?

Odori brengt de Italiaanse stijl van aperitivo naar Athene, net zoals Dante dat doet in New York City, en zoals Il Camparino dat al sinds jaar en dag doet in Milaan. Lefteris Georgopoulous is de grote man achter The Clumsies, en drukt ook op Odori zijn kwaliteitsstempel. In de keuken staan Mediterraanse gerechten centraal (probeer zeker de bruschetta met krab en avocado, één van de vele pizza’s, of de tagliattelle ragu alla bolognese), en ook aan de drankjes geeft het getalenteerde barteam een Mediterraanse touch.

Odori - interieur 3.jpg

What else?

The Clumsies hebben een eigen vermout (Otto’s Athens Vermouth, die is aan de zoete kant), maar ook Odori brengt een niet-te-versmaden vermout op de markt, met net iets meer kruiden en bittere elementen.

Cocktails!

Op een prachtig, uitvouwbaar menu staan zowel classics als eigen signature drinks vermeld. Wij laafden ons aan een Between Broadway & Houston, met onder meer ryewhiskey en Odori-vermout, en een meer traditionele Mar Mediterraneo, met een Griekse mastiha-aquavit en Italicus.