De beste cocktailbars van Athene #4

Stel: je komt aan in Athene, waar scooters en taxi’s je toeterend van het trottoir proberen te rijden. Waar moet je zijn om te ontsnappen aan de drukte, en te genieten van lekkere Griekse mezze en een mooie cocktail? VENUEZ neemt je bij de hand en toont je elke week 2 cocktailbars die je zeker moet bezoeken in Athene.

Tekst: Dieter Moeyaert

1. The Gin Joint

Christou Lada 1, 10561 Athene
Google Maps
Theginjoint.gr
@theginjoint
facebook.com/theginjoint

What’s the story?

Eigenaar Dimitris Kiakos (@the_gin_father) sprong na enkele jaren achter de bar met Thanos Prunarus in Baba Au Rum, met veel goesting op de ginhype die in 2011 nog volop woedde. The Gin Joint is één van de vriendelijkste en meest gastvrije bars waar wij ooit zijn binnen geweest – hun tagline is dan ook Real Drinks for Genuine People. Er zit lang niet altijd gin in die drinks, die stuk voor stuk pareltjes van craft cocktailmanship zijn, maar Dimitris’ gincollectie is alleszins indrukwekkend.

Gin Joint - interieur.jpg

Cocktails!

Wij probeerden een White Negroni – want de Negroni krijgt hier een prominente plaats op het menu – met Star of Bombay-gin, Suze, Gran Classico Bitter en Dolin Dry, en een klassieke Penicillin. Klasse!

2. Kolokotroni 9

Kolokotroni 9, 10562 Athene
Google Maps
Facebook.com/kolokotroni9
@kolokotroni_9

What’s the story?

De bar bestaat al jaren, maar een tijdje geleden ging hij over in de handen van Dimitris Giakoumakis, één van de origineelste denkers in de Atheense cocktailscène. Hij beschrijft zijn drankjes aan de hand van muziek of films die indruk op hem maakten. Balans staat voorop, panache komt nadien, maar de smaak blijft je altijd bij.

Kolokotroni 9 interieur 3.jpg

What else?

The Clumsies hebben een eigen vermout (Otto’s Athens Vermouth, die is aan de zoete kant), maar ook Odori brengt een niet-te-versmaden vermout op de markt, met net iets meer kruiden en bittere elementen.

Cocktails!

Wij probeerden een Summer Wishes, Winter Dreams, genoemd naar een film uit 1973, waarvan de soundtrack Dimitris is bijgebleven. Een blend van Jamaicaanse en Trinidadiaanse rum, gemixt met limoensap, een secret spiced syrup en gembersapschuim. Ook de Sweet Honey Bee was heerlijk, geïnspireerd op de jazzpianist Duke Pearson. Amerikaanse whiskey, Skinos Mastiha, limoensap, honing, aromatische bitters en Maxlepi (een kruid die gemaakt wordt met de zaadjes van een kersensoort).