David Lebeer zoemend naar World Class 2018

David Lebeer won de Belgische finale van de Diageo World Class in Amsterdam. De ene overwinning is nog maar net achter de rug en de voorbereiding voor de internationale World Class Club-bartendercompetitie in Berlijn is al volop aan de gang. Benieuwd hoe David op zoek gaat naar de ‘next level’ in zijn cocktail.

Text: Sofia Ben Moussa

David-Lebeer-1.jpg

“Ik heb mijn overwinning even moeten laten doordringen, maar ik ben onmiddellijk in actie geschoten. Straks verzamelen topbartenders zich in Berlijn en daar mag ik deel van uitmaken. Geweldig toch?” In zijn sprint naar de World Class Club-bartendercompetitie zet hij alles in om zich op alle vlakken te verdiepen en aan te scherpen. “Met enkel een goed drankje ga ik niet winnen. Deze wedstrijd toetst alle facetten van een bartender: creativiteit, kennis tot techniek. Om à la minute meer te kunnen vertellen over mijn cocktail, neem ik nu alle producten van Diageo onder de loep. Samen met Charly Lebrun stippel ik mijn parcours uit voor de volgende maanden. ” Het is algemeen geweten onder de deelnemers: deze wedstrijd win je niet alleen.

 “Mijn collega’s uit de Belgische bartender scene zijn echt supportive. Zo heb ik contact met Hannah en Ran Van Ongevalle, mijn voorgangers Naushad Rahamat en Dries Botty die hun expertise willen doorgeven en mij steunen. Tijdens zo’n wedstrijd is het belangrijk je zwaktes te kennen, maar gelukkig wil Jurgen Nobels me leren hoe ik mijn technieken sneller uitvoer”, legt David uit.

David-Lebeer-2.jpg

Met die Belgische cocktailkennis op zak vertegenwoordigt hij ons klein land. “Onze nederigheid is er en zal blijven, maar ik wil vooral het stoutmoedige in onze genen naar voren schuiven. Eigenlijk wil ik iets vreemds of tegendraads doen dat iedereen bijblijft.” De volgende maanden staan in teken van één doel: België op de kaart zetten binnen de cocktail scene. “We kunnen écht lekkere en leuke dingen maken, tijd dat iedereen dat weet.”

Of hij terug zijn gouden broche van een bij zal opspelden, kan hij niet garanderen. Zijn fascinatie voor de bij neemt hij wel zeker mee. “Van jongs af aan sta ik ervan versteld hoe ze communiceren aan de hand van bewegingen. Alles staat in teken van elkaar. En laat dat nu zijn wat mij zoveel adrenaline geeft in dit avontuur: samen werken aan één doel.” David probeert zo ook awareness te creëren rond de dalende bijenpopulatie en duurzaamheid in het algemeen. “Misschien kan ik werken met ijsblokken in de vorm van een bij? Wie weet.”

David won de jury voor zich met zijn ongedwongen en humoristische presentatie en trekt met hetzelfde idee naar Berlijn. “Dat ben ik gewoon als persoon en bartender en het heeft gewerkt. Er liggen al enkele mopjes klaar, ook in volle voorbereiding”, lacht hij.