Mr. Dogma wint plek in Bacardi Legacy-wereldfinale

Didier Van den Broeck (Dogma, Antwerpen) heeft de Belgische nominatie op zak voor de Bacardi Legacy-wereldfinale, die in mei volgend jaar plaatsvindt in Mexico. Tijdens de Noord-Europese finale van deze cocktailwedstrijd, eerder deze week in Amsterdam, legde Rob Biesmans (Koks & Tales, Hasselt) nipt de duimen voor zijn Antwerpse collega.

Tekst: Dieter Moeyaert

Marc-Colfs-Legacy.jpg

Sinds Ran Van Ongevalle (The Pharmacy, Knokke) de hoogste eer op zijn hoed stak in de vorige editie van Bacardi Legacy, blijven passages van Belgische bartenders niet langer onopgemerkt. Niet alleen presenteerde Ran een schitterend drankje – de Clarita, een stijlvolle shortdrink tjokvol smaak – maar hij deed het ook met brio en panache. Zijn Bacardi Legacy-prestatie was een kantelmoment in onze vaderlandse bartendingtraditie. Waar we vroeger gezien werden als degelijk maar nét-niet-top, houdt de tegenstand vandaag de adem in wanneer een Belgische kandidaat in het voetlicht treedt.

Legacy

Ons land mocht alweer twee sterke kandidaten voorstellen op de Noord-Europese finale, die plaatsvond in de Amsterdamse A’DAM Tower. Tussen piepjonge talentjes uit World’s 50 Best Bars als Dandelyan, The American Bar, Himkok en Tjoget (in totaal namen 28 deelnemers uit dertien landen deel aan de finale), maakten Rob en Didier indruk met hun speelse podiumpresentaties, gestut door een brede productkennis en degelijke bartendingskills.

Bij Bacardi Legacy draait alles rond het drankje: de jury gaat op zoek naar de volgende moderne klassieker, in de traditie van rumcocktails als de Mojito, de Cuba Libre of de Daiquiri. Een drankje dat over tien jaar nog besteld wordt in bars over de hele wereld, met andere woorden. Hoewel flashy bartendingtechnieken en complexe ingrediënten zoals huisgemaakte siropen, bitters en tincturen nooit misstaan op een cocktailwedstrijd, leveren ze de kandidaten niets op als hun drankje niet aan Legacy’s maatstaven beantwoordt. Deze wedstrijd draait om inhoud, en niet om de vorm.

Didier-Legacy-Dogma.jpg

Schot in de roos

Dit betekent niet dat kandidaten een droog betoog moeten afsteken. Rob infuseerde zijn presentatie met komische impressies van Jim Carrey en Robin Williams, waarmee hij de lachers op zijn hand kreeg. Zijn Blazing Britt (een fruitige sipper bestaande uit Bacardi Ocho-rum, limoensap, ginger-agavesiroop, demerarasiroop, falernum en soda) is al een bestseller in de Hasseltse cocktailtempel Koks & Tales, en gooide ook in Amsterdam hoge ogen.

Ook Didiers cocktail was een schot in de roos. Elke slok van de Mr. Dogma doet verlangen naar een volgende – hét kenmerk van een goed drankje – dankzij een subtiele balans van Bacardi Ocho, Picon, Martin Rubino-vermout, grenadine en sinaasappel- en citroensap.

Uiteindelijk haalde Didier het pleit, dankzij een superdegelijke podiumprestatie en een drankje dat stond als een huis. We zijn heel benieuwd hoe ver Mr. Dogma het zal brengen in de wereldfinale, in mei 2018, die plaatsvindt in Mexico City.

U vindt meer info op bacardilegacy.com.

Recept Mr. Dogma
Ingrediënten:
50ml Bacardi Ocho-rum
10ml Amer Picon
10ml Martini Riserva Speciale Rubino
20ml grenadine
20ml sinaasappelsap
10ml citroensap

Bereiding:
Giet de ingrediënten over ijs in een shaker. Shake voor twintig seconden, en strain in een lowballglas.

U kunt de Mr. Dogma proberen in Dogma, Wijngaardstraat 5, Antwerpen (dogmacocktails.be).

Recept Blazing Britt
Ingrediënten:
50ml Bacardi Ocho-rum
35ml limoensap
25ml gember-agavesiroop
10ml demerarasiroop
10ml falernum
2,5ml soda

Bereiding:
Giet alle ingrediënten over ijs in een shaker. Twintig seconden shaken, vervolgens strainen in een coupette. Garneren met gekonfijte gember en een takje munt.

U kunt de Blazing Britt proeven in Koks & Tales, Schrijnwerkersstraat 9, Hasselt (koksandtales.com).

1 Likes