Jonge Namurois Valentin Norberg wint Bloody Mary White Competition

Een Bloody Mary: niet veel aan, juist? Een scheut vodka aanlengen met tomatensap, en gooi er maar wat Worchestershiresaus en tabasco bij? Fout. Maandagavond bewees een keur aan Vlaamse, Waalse en Nederlandse bartenders (en een wetenschapper, een chef en een sommelier) dat je met deze oerdegelijke klassieker ook heel verfrissende dingen kunt doen.

Tekst: Dieter Moeyaert

Thomas-Baert-Sophie-Gheysens.jpg

De locatie van de krachtmeting, de Bloody Mary White Competition, was Café Privé, het hoofdkwartier van de Kortrijkse Deluxe Distillery, die naast Mary White-vodka ook de gelauwerde Blind Tiger-gin op de markt brengt.

Zaakvoerders Thomas Baert en Sophie Gheysens hadden ze een simpele opdracht uitgeschreven: maak een lekkere vodkacocktail waarin hun Mary White – een boterzachte vodka met toetsen van graan en versgebakken brood – tot haar recht komt. De beste drie bartenders mochten een eigen interpretatie van de Bloody Mary presenteren, met als beloning een superdeluxe weekendje Parijs.

De oproep viel niet in dovemansoren: zowel oude rotten in het vak (een Timo Janse van het Amsterdamse instituut Door 74 draait al jaren mee in cocktailcompetities) als jonge veulens stuurden een recept in.

Het deelnemersveld bleef echter niet beperkt tot bartenders: Sophie en Thomas maakten ook plaats voor een wetenschapper – Maxime Willems van het Proeflabo uit Schellebelle werkt met de beste restaurateurs ter wereld, zoals Noma –, een chef (Yen Pham van het Brusselse restaurant Yi Phan) en een sommelier: Frederik Neirinckx van sterrenrestaurant Boury in Wevelgem.

Remy-Savage-Hannah-Van-Ongevalle-Dieter-Moeyaert.jpg

Kraakhelder
Op een kille, druilerige maandagochtend kwam dit bontgekleurde gezelschap samen in het stijlvolle Café Privé. Juryleden van dienst waren Hannah Van Ongevalle (The Pharmacy, Knokke), Remy Savage (een topbartender uit Parijs, gekend van Little Red Door en Lulu White), en ondergetekende.

Er zat snee op de competitie: elke bartender kreeg tien minuten om zijn of haar Mary White-cocktail te presenteren. De jury zag ingrediënten passeren als tabakslikeur, het Franse Rinquinquin-aperitief, chocoladebitters, zoutoplossingen en yuzusap.

Vodka staat bekend als een kraakhelder distillaat dat zijn smaak vooral te danken heeft aan de ingrediënten waarmee het gecombineerd wordt. In deze wedstrijd wist elke deelnemer iets bijzonders te doen met de spirit.

Wetenschapper Maxime blies de jury weg met een Mary White die hij herdistilleerde met sake; sommelier Frederik verleidde ons met een aperitiefhapje dat wegsmolt op de tong; het lekkere Schwarzbrenner-drankje van de nonchalante Charlotte (L’Apereau, Blankenberge) barstte van de obscure Duitse ingrediënten (Reisetbrauer-eau de vie met wortelsmaak, iemand?); chef Yen toonde zijn kunnen met een Mary White die hij fatwashte (een infusietechniek waarmee je een spirit op smaak brengt met het vet van een bepaald ingrediënt) met beurre noisette, en Timo Janse overpowerde de competitie met zijn Amsterdamse bravoure en vakkennis.

Valentin-Norberg.jpg

Finale
Het viel niet mee om een top-drie te distilleren uit dit indrukwekkende deelnemersveld, maar het aloude adagium ‘Kill your darlings’ indachtig, rolden er uiteindelijk toch drie namen uit de bus: Maxime, Timo en Yen. Daar bleef het echter niet bij: per hoge uitzondering besloot de jury een wildcard toe te kennen aan de jonge Waalse bartender Valentin Norberg (Alfonse Caravanbar, Namen).

Dezelfde kwaliteiten die hem de wildcard bezorgden – zijn losse stijl, zijn eenvoudige manier om drankjes op te bouwen en zijn sympathieke uitstraling – legden de basis voor Valentins uiteindelijke overwinning. Tot ieders verbazing maakte hij een Bloody Mary waar Maximes wetenschappelijke vernuft, Yens culinaire kennis en Timo’s bravoure niet tegen op konden: de tomaten waren versgeplukt uit zijn tuin en smaakten heerlijk door, en hij werkte het drankje af met een schuim van room en geitenkaas – een lekker doordrinkende cocktail met superverse ingrediënten.

Met Valentin kreeg deze eerste editie van de Bloody Mary White Competition een onverwachte maar daarom niet minder verdiende winnaar.

Valentin-Norberg-2.jpg

Addendum: een minpuntje aan de format van de wedstrijd is dat we niet iedereens Bloody Mary White konden proeven. Gelukkig wilden enkele verliezende deelnemers hun finalecocktail maken, tussen de rondes door. Charlottes pompoen-Bloody Mary White kan zó op de menukaart van L’Apereau, en hetzelfde geldt voor de prachtige creaties van Frederik (Boury) en van Tanja (The Jane).

Photos by Shanna Delfosse