Naushad gaat richting Mexico City

Amper een week na Rans klinkende overwinning op de wereldfinale van Bacardi Legacy, stonden de zenuwen van de Belgische bartendingwereld opnieuw gespannen. Cocktails at Nine-icoon Naushad Rahamat wist de Belgische World Class-finale op zijn naam te schrijven, na een intense strijd tegen zijn barmakkers Yannick Draeyers en Sofian Vlaminck.

Tekst: Dieter Moeyaert

World-Class-2.jpg

“Zoals bij elke wedstrijd, kan er maar één de winnaar zijn...” Dit zijn Hennie Huismans woorden, maar ze hadden net zo goed van Cocktails at Nine-eigenaar Graham Herbert kunnen komen. Zomaar eventjes dríé van zijn bartenders namen deel aan de Belgische World Class-finale – een ongeziene prestatie van dit Antwerpse instituut. Maar het betekende ook dat slechts één van zijn poulains met de ultieme eer kon gaan lopen.

Gelukkig gunden ze het elkaar. Naushad, die al drie keer had deelgenomen aan deze finale, nam zijn collega’s op sleeptouw tijdens de voorbereiding. Maandenlang kampeerden ze in een opbergruimte van hun bar, waar ze experimenteerden met ingrediënten en elkaars techniek bijschaafden. Nergens kwam die symbiose mooier tot uiting dan tijdens de snelheidschallenge, waar we op een gegeven moment zagen hoe Sofian en Yannick perfect simultaan stonden te shaken en te stirren. Als synchroon zwemmen, maar dan achter een barmeubel.

De enige deelnemer die de Cocktails at Nine-machine stokken in de wielen kon steken, was een piepjonge World Class-debutant, die een jaar geleden nog niet eens een full-time job achter een bar had. Thomas Timmermans (21) van BelRoy’s Bijou in – alweer – Antwerpen, was op voorhand bijzonder zenuwachtig. Eenmaal de tijd begon te lopen, ontpopte dit groentje zich echter tot een koelbloedige cocktailmaestro, terwijl grootmeester Dries Botty toekeek bij de jury, en zijn moeder vanuit het publiek. De manier waarop Thomas van leer trok tijdens de speed challenge, en de cocktails die hij daar tevoorschijn toverde, getuigden van grote klasse.

World-Class-1.jpg

Maar Timmy zal nog een jaartje moeten wachten voor hij nog eens kan meedingen naar een ticket voor de wereldfinale. Naushad spaarde zijn meest overtuigende World Class-presentatie voor zijn vierde deelname, en koppelde daar zijn beste cocktail aan vast. Het drankje moest passen in het centrale duurzaamheidsthema van deze wedstrijd. Sustainable cocktails bestaan uit gerecycleerde en biologische ingrediënten, zoals thuisgekweekte groenten en fruit of restjes uit de bar, en worden gemaakt met milieuvriendelijke alternatieven voor ijs, papier en plastic.

Naushad betoverde de jury met een overheerlijk drankje, geserveerd in een marmeren beker op een groen bedje van mos en planten. De basisspirit was een met witloof geïnfuseerde Don Julio Blanco-tequila, die hij aanvulde met een shrub van selderij en ciderazijn, gereduceerde wijn met salie en citroenverbena, gomsiroop en soda van berk.

World-Class-3.jpg

Achteraf straalde de winnaar als een bevrijd man – dat kan al eens gebeuren als je na drie deelnames alles inzet op een vierde poging. “Presenteren is altijd al mijn zwakke punt geweest in deze wedstrijd”, blikte hij terug. “Dus het was heerlijk om het publiek méé te hebben. Ik hoop dat ik tijdens de eindronde iets kan doen in de richting van de prestaties van Dries en Ran. Ik zal alles geven. Mijn voorbereiding op de eindronde begint nú.”

De wereldfinale van World Class vindt plaats van 21 tot 24 augustus in Mexico City. Tot dan kunt u Naushads drankjes proeven in Cocktails at Nine, Lijnwaadmarkt 9, 2000 Antwerpen.