Ran Van Ongevalle takes home the win

Ran Van Ongevalle heeft Bacardi Legacy gewonnen. Laat deze zin even tot u doordringen. Een bartender uit het piepkleine en commercieel volstrekt oninteressante België, mocht gisteravond de trofee omhoog steken van één van de belangrijkste cocktailcompetities ter wereld. Dat kan maar één iets betekenen: de bartender in kwestie is een straffe gast.

Tekst: Dieter Moeyaert

Ran-Van-Ongevalle-Legacy.jpg

De competitie was keihard de voorbije dagen in Berlijn. Cocktailgrootheden als Monica Berg, Dante Young, Ian Burrell, Ueno-san en Julie Reiner begeleidden en beoordeelden de kandidaten in een serie van workshops en presentaties. De oorspronkelijke groep van 38 bartenders werd teruggebracht tot zestien en uiteindelijk tot de Final Ocho.

“Ran heeft maar een waterkansje op de overwinning”, vertrouwde vader Jan ons nog voor de wedstrijd toe, waarschijnlijk om zoveel mogelijk druk weg te houden van Rans schouders. Maar zie: Ran zat bij de laatste zestien, vervolgens bij de laatste acht en toen hij samen met de Japanse en de Taiwanese kandidaat op het podium werd geroepen, kon de Belgische delegatie niet anders doen dan hopen op het ultieme resultaat.

Dat resultaat was hem in de voorbije jaren telkens door de vingers geglipt. Ga het even na: tweede in de World Class-wedstrijd van 2015, na winnaar Jurgen Nobels. Nog eens tweede in 2016, op een zucht van kampioen Dries Botty. Reken daar nog een tweede plaats bij in de minder groots opgezette Nikka-competitie van 2015, en je kunt je inbeelden dat Ran begon te denken dat hij het écht niet in zich had. Maar Bacardi-ambassadeurs Marc Colfs en Yves Van der Auwera geloofden in hun poulain, die een knaller van een drankje verzon voor deze editie van Bacardi Legacy.

clarita-cocktail.jpg

De wedstrijd verschilt van World Class in die zin dat het alles op één cocktail zet; één drink die qua klassiekergehalte kan wedijveren met een Mojito of een Daiquiri, terwijl het in World Class meer om techniek en presentatie draait. Niet dat dat niet van tel was de voorbije dagen in Berlijn, maar Bacardi Legacy kiest toch voornamelijk voor wat de bartenders in het glas weten te toveren. En toveren, dat deed Ran, met een mengsel van Bacardi Ocho, een droge en zoutige Amontillado-sherry, een olie van pindanoten, enkele druppels absint, crème de cacao, en een geutje geclarifieerd en gepasteuriseerd zeewater.

 

Waar andere kandidaten voor een toegankelijker drankje kozen, zoals de gedoodverfde winnares Loreta Toska, een Griekse wervelwind die bijzonder goed presenteerde en onder meer een bolletje vanille-ijs in haar cocktail gebruikte, ging Ran resoluut voor een niet-commerciële drink, met ingrediënten die het grote publiek niet altijd naar waarde weet te schatten. “Als je geen risico’s durft te nemen,” zo zei Ran ons op voorhand, “dan ga je ook nooit een klassieker uitvinden. De klassieke cocktails zijn ontstaan omdat bartenders zonder siropen of andere toevoegingen een maximum aan smaak samenstelden uit de spirits die ze bij de hand hadden.” Ran’s Clarita, een stevige maar goed uitgebalanceerde shortdrink, past volledig in dat plaatje.

Ran-Van-Ongevalle-Legacy-1.jpg

Dat proefde ook de jury gisteravond in een kolkend Warenhaus in hartje Berlijn. De crème de la crème van de Aziatische bartendingwereld – landen als China, Japan en Taiwan zijn belangrijke groeimarkten voor Bacardi – tekende er present, net als de sterke Griekse kandidate, samen met een paar kanshebbers uit Australië en Nieuw-Zeeland. Niemand van hen kon echter op tegen het enthousiasme waarmee Ran ons landje vertegenwoordigde en tegen de perfecte afwerking waarmee hij Clarita aan de jury presenteerde. Noch hield iemand het droog toen duidelijk werd dat Ran de eindoverwinnaar was; nog niet in het minst de overwinnaar zelf. De ‘eeuwige tweede’ toonde zich een waardige kampioen.