One on One: Charles Kaisin

Ballerina’s op tafel, een koor met tweehonderd kinderstemmetjes of een lichtspektakel in de Brusselse metro… Tijdens zijn surrealistische diners spreekt Charles Kaisin alle zintuigen van zijn gasten aan, niet zelden tot ze er emotioneel van worden. “Overvloed? Ik heb het liever over vrijgevigheid”, zegt hij zelf. Lees hier het vervolg op het artikel in VENUEZ 47.

Photography: Charles Kaisin

Charles-Kaisin.jpg

Tot ver voorbij onze landsgrenzen worden de surrealistische diners gesmaakt. Waar zoal? En ben je daar zelf publiciteit gaan voeren?
“We hebben al diners gehad in London, Parijs, Washington, Seattle, Hong Kong, Tokyo, Zurich, Madrid en in 2018 volgen er nog in onder meer Miami, Firenze, Moskou en Monaco. Ik heb nog nooit zelf publiciteit gevoerd. Nu circuleren er een enkele filmpjes op YouTube, maar de eerste jaren was dat zelfs niet zo. Ik heb veel te danken aan mond-tot-mondreclame. We krijgen trouwens veel meer aanvragen binnen dan we kunnen uitwerken, selecteren is noodzakelijk, anders kunnen we het niet bolwerken.”

Het is heel duidelijk dat de surrealistische diners een resultaat zijn van sterk teamwerk. Hoe selecteer je de mensen waarmee je samenwerkt?
“Ik heb een vast team en voor elk diner doen we uiteraard nog een beroep op externen. Het moeten 4x4 mensen zijn, ‘tout terrain’. Interesse hebben in kunst en creativiteit zijn uiteraard basisvereisten. Daarnaast hecht ik veel belang aan motivatie, nieuwsgierigheid en flexibiliteit. Als iemand al deze eigenschappen heeft, heb ik geen vooroordelen, ook niet over de leeftijd. In mijn team vind je architecten, mensen uit de mode- en cultuurwereld, designers, grafische vormgevers… maar bijvoorbeeld ook een onderwaterlasser.”

Charles-Kaisin-4.jpg

En welke sterrenchefs komen in aanmerking? Krijgen zij carte blanche?
“Zeker geen carte blanche want ik denk samen met hen na over hoe we de gerechten in het thema kunnen laten passen. De maaltijd moet perfect zijn en een culinaire ontdekkingstocht met zo veel mogelijk vernieuwende smaken, texturen, looks, manieren van degusteren... Soep met een rietje? Moet kunnen! Het diner draagt bij aan de totaalervaring. Om de creaties van buitenlandse sterrenchefs te ontdekken reis ik heel veel, meestal samen met een aantal medewerkers.”

Waar blijven je ideeën vandaan komen?
“Ik hou enorm van hedendaagse kunst en als architect hou ik van ruimtes. Ook licht en geluid interesseren me en ik reis heel veel. Het is een kwestie van al die informatie te accumuleren en te dirigeren. Ik plant een zaadje en dan zie ik wat eruit komt. De ideeën ontstaan ook al doende, ze zijn op maat van de klant en de mensen die aanwezig zijn, in functie van het thema, de tijd van het jaar… zo groeit dat dus.”

Charles-Kaisin-1.jpg

In de hospitality wereld zijn puur en eenvoud tegenwoordig troef. Hoe past je concept dan toch binnen die zeitgeist?
“Iets eenvoudig en puur introduceren op een onverwachte, verrassende manier is net één van de vele formules van het diner. Een tafel van 45 meter lang in een metrostation waar kermiseendjes in zwemmen lijkt eenvoudig, maar is het niet. Toch is die illusie van evidentie een belangrijke factor.”

Wanneer vind je  een hospitality concept zelf geslaagd?
“Waar ik zelf belang aan hecht zijn: 1. de gastvrijheid en de service. Als gast wil ik een thuisgevoel ervaren, ook al ben ik niet thuis. 2. eigenaardigheid en een eigen identiteit. Ik word graag verrast met iets nieuws. En 3. Kwaliteit. Ik hou van eenvoudige gerechten die met excellente ingrediënten gemaakt worden en op een overtreffende manier worden gepresenteerd.”

Charles-Kaisin-2.jpg

Laatste vraag: wat als we zelf eens zo’n diner willen meemaken?
“De diners zijn meestal privé, bijvoorbeeld voor bedrijven of families. Jaarlijks organiseer ik een diner in Brussel waar mijn vrienden en kennissen bij elkaar worden gebracht. Maar er is wel een voorwaarde: elke persoon moet ons persoonlijk contacteren en zijn motivatie doorgeven. Bovendien worden de gasten pas toegelaten wanneer die een kostuum in het thema van de avond dragen en wordt er volledige participatie verwacht!”

VENUEZ 47
8.95

VENUEZ47:

 • Cover Story: Arthur Orlans

 • One on One: Charles Kaisen
  (lees hier een preview)

 • Abundance - Less is More

 • Chef's Table: Fast Casual Dining
  (lees hier een preview)

 • Drink Different: Dieter Van Roy
  (bekijk hier de video)

Verschenen in maart 2018.

Quantity:
Add To Cart