One on Two

Anastassia Mironenko is de gastvrouw en zaakvoerder van fast casual restaurant Baracca in Leuven, Inge Boury staat in de zaal en aan het roer van tweesterrenrestaurant Boury in Roeselare. De twee dames blinken uit in gastvrijheid en wij willen horen hoe ze erin slagen om er elke dag opnieuw te stààn.

Anastassia Mironenko - Inge Waeles

Anastassia Mironenko - Inge Waeles

Inge, jij was al mama toen jullie met Boury begonnen. Een moeilijke combinatie?
Inge: “Het lukt, maar het vraagt gewoon veel organisatie.”

Anastassia: “Ik krijg vaak te horen van andere mensen dat ik beter nog niet aan kinderen begin, maar ik denk dan: we zullen wel zien. Het lukt jou toch ook?”

Inge: “Je mag er niet te veel over nadenken, gewoon doen. Mocht ik het opnieuw doen, dan zou ik er wel later aan beginnen. Met kinderen kan je nooit eens uitslapen en de eerste jaren had ik dat wel kunnen gebruiken om er nog meer voor te gaan. Van nature ben ik een carrièrevrouw, ik wil het niet anders. Ik heb mijn kindjes niet leren op het potje gaan of stappen, andere mensen hebben dat over mij gedaan, maar ik voel me daar niet slecht bij. Ik heb iets opgebouwd en kan dat niet uit handen geven. Er zijn 1001 dingen die ik elke dag doe, maar waar niemand weet van heeft: de lichten dimmen, verwarming aan- en uitzetten. En wie ruimt de sneeuw, maait het gras af,...? Dat zijn ook Tim en ik.”

Mis je de keuken nooit, Inge?
Inge: “Niet meer. Ik vind het wel een voordeel dat ik tien jaar keukenervaring heb. Niemand kan me iets wijs maken over wat er in het bord ligt. Is er iets niet zoals het hoort, dan zal ik het zien en melden aan de keuken.”

Anastassia: “Ik heb nooit in de keuken gestaan en kan er dus niet over meespreken, maar het idee leeft wel om het te leren omdat ik niet volledig afhankelijk wil zijn van ons personeel. Dankzij de open keuken zie ik wel veel gebeuren en leer ik op die manier bij. Onlangs moest ik iemand achter de bar vervangen, dat is echt niet mijn comfortzone, maar zo heb ik gezien wat er nog beter kan. Dat inspringen op een andere plaats is belangrijk, besef ik.”

baracca-boury.jpg

Voelen jullie zich de vrouw achter of naast jullie man?
Inge: “Tim en ik zijn allebei even belangrijk voor Boury en zouden elkaars job nooit kunnen overnemen. Toch kies ik ervoor om Tim op de voorgrond te laten treden, ik heb liever dat de spotlights op hem staan. Maar Tim is een bescheiden man, voor hem geen rock ’n roll of show en dat siert hem net. Ik ben meer de ambiancemaker.”

Anastassia: “Ik sta zelf niet graag in de spotlights, maar Kiko werkt achter de schermen en is het creatieve brein achter onze zaak. Daardoor kennen de klanten mij natuurlijk wel beter.”

Hoe belangrijk is het uiterlijk en voorkomen van een gastvrouw?
Anastassia: “Ik heb een verzorgd uiterlijk altijd belangrijk gevonden en ik merk dat mijn klanten er ook veel aandacht voor hebben, de ogen zijn op mij gericht. Ze kijken welke jas ik draag, welke handtas ik heb en vragen heel vaak van welk merk of welke winkel het is. Ik schenk aandacht aan een verzorgd voorkomen, maar daarom moet het niet altijd een designermerk zijn.”

Inge: “Dat merk ik ook. Het is niet omdat ik een sterrenrestaurant heb dat ik designerkledij draag. Ik vraag wel Tims goedkeuring en let er altijd op dat het klassevol is.”

Wat met klanten die té close willen zijn?
Inge
: “Onlangs las ik op TripAdvisor dat ik meer aandacht had gegeven aan de ene tafel dan aan de andere. Daar probeer ik nu meer op te letten, al is daar altijd wel een verklaring voor. Meestal zijn dat familieleden, vrienden of vaste klanten, dat gaat vanzelf. Mensen verwachten veel van mij, ik sta daar soms versteld van.”

Anastassia: “Ik probeer toch een zekere afstand te bewaren. Er zijn gastvrouwen die ver gaan in de relatie met hun klanten, maar voor mij hoeft dat niet. Het kan ook geforceerd overkomen. Klanten willen vaak veel over mij weten en doordat ik een open persoon ben, ging ik daar in het begin in mee. Nu luister ik liever naar de klant in plaats van over mezelf te praten.”

Gebruiken jullie geheugensteuntjes om te onthouden wat er gebeurt in hun leven?
Anastassia: “Mijn geheugen is uitstekend, maar ik kan niet alles onthouden. Dus noteer ik de positieve en de negatieve anekdotes die mensen me vertellen. Voor we opengaan bekijk ik die info op basis van de reservaties.”

Inge: “Ik heb iets laten inbouwen in ons reservatiesysteem: elke klant heeft een fiche en daar noteer ik kernwoorden zoals ‘vriendelijk’, ‘zachtaardig’, ‘muziek stond te luid’, ‘wijnkenner’. Alleen relevante informatie die me helpt om die persoon nog beter van dienst te kunnen zijn. Ik focus ook op het positieve.”

Het eerste deel van het artikel gemist? In VENUEZ 46 vanaf pagina 30 lees je meer over wat ze dagdagelijks doen, hoe ze de stress loslaten en ontdek je hun voornaamste adviezen!

VENUEZ 46
8.95

VENUEZ46:

  • Cover Story: Tero

  • One on Two: Anastassia Mironenko (Baracca) & Inge Waeles (Boury)
    (Lees hier een preview)

  • The F Word: The female edition

  • Chef's Table: Puur
    (Lees hier een preview)

  • Drink Different: Introduction

Verschenen in januari 2018.

Quantity:
Add To Cart