PREMIUM MIXERS: FEVER TREE FT. MONICA BERG

OP MAANDAG 2 FEBRUARI SCHEEN DE ZON IN GENT. VOORAL DE PRIVATE LOFT VAN JAN HOET JUNIOR BAADDE IN EEN FEL LICHT. DAAR ZAT DE STRALENDE AANWEZIGHEID VAN MONICA BERG VOOR IETS TUSSEN. DE VOORMALIGE HEAD BAR TENDER VAN AQUA VITA IN HAAR GEBOORTESTAD OSLO, BEZOCHT GENT OM EEN TRENDSESSIE MET MIXERS TE HOSTEN. EEN VERSLAG!

VLOEIBARE VERZAMELING Fever Tree nodigde een heleboel drankenspecialisten uit waaronder bartenders en sommeliers. Hun talrijke opkomst bewees nogmaals dat deze drinks community nieuwsgierig blijft naar wat er speelt op internationaal niveau, maar eveneens dat zelfs de grootste specialisten er altijd voor openstaan om nieuwe dingen bij te leren.

LEADING BARCHICK Momenteel is Monica Berg de bar manager van Pollen Street Social, het sterrenrestaurant in hartje London van Jason Atherton, voormalig leerling van Ferran Adria en ex-executive chef van Gordon Ramsay’s Maze. Dat Monica uitgerekend op een van de meest gegeeerde spots in Europa is beland, mag geen toeval heten. Zelf heeft al ze in 2013 de nationale kleuren van Noorwegen op Diageo’s World Class-competitie verdedigd en laatst prees Vanity Fair haar voor haar veelzijdigheid met de woorden: ‘The Monica Bergs of this world are worth their weight in martinis, and far removed from the Boston shaker-wielding Tom Cruise-alikes of yesteryear, in it only to pick up girls, snaffle the tips and snort a line.’ Daarnaast is Monica de levenspartner van Alex Kratena van The Artesian; houder van de titel beste bar ter wereld. Ook thuis is de barinspiratie dus nooit veraf ...

VROUWEN AAN DE TOP Wereldwijd heeft Monica al meer dan 14 jaar ervaring aan de bar bij elkaar geshaket. In haar eigen woorden: ‘Bartending geeft je de kans om te werken met mensen, wat ook meteen mijn favoriete mise en plaçe. Je zorgt er als mixologist voor dat mensen het naar hun zin hebben. Je kan bovendien deel uitmaken van het feest zonder letterlijk deel uit te maken van het feest, als je begrijp wat ik bedoel.’

MINDER ALCOHOL Dat ze er ooit van droomde om als chef achter de kookpotten te staan, kan ze niet verbergen. Zo dol is ze op ambachtelijke conserveermethodes van fruit en groente. Siropen maken en pekelen behoort dan ook tot haar favoriete voorbereidingen van haar drankje. Dat ze zich bij haar creaties niet altijd richt op de basespirit zelf, maakt haar ook de perfecte host van een sessie met Fever Tree Mixers. Wat te denken van een espresso tonic? Een ietwat absurde combinatie als je het uitgelegd krijgt maar de combinatie van koffiebonen met sprankelende tonic geeft een verrassende diepte aan de mix.

SPANNEND INFUSEREN Om het bereiden van een gin-tonic wat spannender te maken – nog steeds het frequentst bestelde drankje aan de bar – leerde ze ons hoe je een gin dient te infuseren met fruit. Op die manier komen de kruiden en specerijen van de gin nog beter tot hun recht. Een dergelijk infuseerlaboratorium ziet er niet alleen razend cool uit voor de gasten aan de bar, de fraîcheur van de gin wordt er heel wat complexer door. Bovendien zitten er op deze manier van infuseren geen restricties: bartenders kunnen er volledig vrij mee aan de slag, Monica deed echter de 1/3 gin en 2/3 tonic-suggestie. Nu al razend benieuwd met wiens universum we tijdens de volgende Premium Mixers Trends-sessie te maken krijgen! 


LE SOLEIL BRILLAITÀ GAND LE LUNDI 2 FÉVRIER. LA LUMIÈRE ÉTAIT PARTICULIÈREMENT VIVE DANS LE LOFT PRIVÉ DE JAN HOET JUNIOR DU FAIT DE LA PRÉSENCE RAYONNANTE DE MONICA BERG. L’ANCIENNE PATRONNE DU BAR AQUA VITA DANS SA VILLE NATALE D’OSLO ÉTAIT EN BELGIQUE POUR UNE SÉANCE DE MIXING.

LEADING BARCHICK Monica Berg tient aujourd’hui le bar du Pollen Street Social, le restaurant étoilé en plein cœur de Londres de Jason Atherton, ancien élève de Ferran Adria et ex-chef exécutif du restaurant Maz de Gordon Ramsay.

MOINS ALCOLISEE Monica a toujours eu envie d’oeuvrer au fourneau. Cette inconditionnelle des méthodes de conservation artisanales de fruits et de légumes a un faible pour la fabrication des sirops et des saumures. Sa volonté de sortir des sentiers battus dans ses créations faisait d’elle l’invitée idéale d’une séance de Fever Tree Mixers. Que penser d’un espresso tonic? Un mariage complètement farfelu à première vue mais l’association grains de café/tonic effervescent donne une profondeur pour le moins surprenante à ce mix.

INFUSION PASSIONNANTE Pour donner du relief au gin-tonic – la boisson encore et toujours la plus populaire –, elle fait infuser des fruits dans le gin de manière à exhaler le goût des herbes et des épices. Ce laboratoire d’infusion a pour effet non seulement de subjuguer les clients du bar mais aussi et surtout  de rendre le goût de la boisson plus léger et plus rafraîchissant. On se demande déjà qui nous présentera son univers à la prochaine séance des Premium Mixers Trends!