THE LIQUID GOLD

CHRIS FLETCHER IS ASSISTANT MASTER DISTILLER BIJ JACK DANIEL’S. HIJ GROEIDE OP MET HET LIQUIDE, AMERIKAANSE GOUD IN ZIJN ACHTERTUIN. DE JACK DANIEL DISTILLERY, GEVESTIGD IN LYNCHBURG, TENNESSEE, VORMT EEN RODE DRAAD DOOR ZIJN LEVEN. FLETCHER WOONT NIET ENKEL VLAKBIJ DE DISTILLEERDERIJ, MAAR HIJ STAMT OOK AF VAN EEN GROTE MASTER DISTILLER: ZIJN GROOTVADER FRANK BOBO. NAAR AANLEIDING VAN DE LANCERING VAN DE EXCLUSIEVE JACK DANIEL’S GOLD NR 27, BEZOCHT DE JONGE WHISKEY AFICIONADO ONS LAND. VENUEZ KNOOPTE EEN GESPREK AAN MET DE GEPASSIONEERDE EN BESCHEIDEN FLETCHER. LET’S TALK WHISKEY!

EIKEN VATEN Zeg geen ‘bourbon whiskey’ tegen Jack Daniel’s. De ambachtelijk gedistilleerde whiskey is een ‘Tennessee whiskey’, uniek in zijn soort door de filtering met houtskool. De whiskey wordt op basis van maïs en rogge gestookt en rust tussen de vier en zeven jaar in eiken vaten. Die vaten worden slechts één keer gebruikt en bezorgen de whiskey zijn mooie, gouden kleur. Bij Jack Daniel’s wordt geen kalender gevolgd: de whiskey is klaar als de Master Distiller dat zegt. Het kan dus best zijn dat het ene vat langer rust dan het andere.

SMAAK EN GEUR Fletcher proeft de whiskey op verschillende momenten: enkele keren voor het in de vaten gaat en nog een keer als het voldoende gerust heeft. Uiteraard is de smaak belangrijk, maar het oog en de neus wil ook wat. Voor de spirit in de vaten gaat, is ze kleurloos en bevat ze zo’n 70% alcohol. Dat neemt af tijdens het rustproces.

GIN VS. WHISKEY Op de vraag of whiskey ‘the next big thing’ na gin is, antwoord Fletcher met een glimlach. Whiskey ‘boomt’ in de VS, hij is ervan overtuigd dat ook Europa volgt. Volgens Fletcher kan je whiskey zelfs beter mixen in cocktails. Dat kan van een eenvoudige ‘Jack & Coke’ tot klassiekers als 'Old Fashioned' en 'Manhattan' gaan.

AANGEBOREN AANLEG Fletcher startte in 2001 als gids in de Jack Daniel Distillery. Vervolgens kreeg hij een volledige opleiding over de productie van whiskey van zijn grootvader, gepensioneerd Master Distiller Frank Bobo en andere Jack Daniel’s medewerkers met tientallen jaren ervaring. Als kleinzoon van Bobo is het proeven van Jack Daniel's whiskey een aangeboren aanleg. Hij herinnert zich verschillende bezoeken aan zijn opa in de distilleerderij, waar hij hem op de hielen volgde. Vandaag voelt hij zich zeer gelukkig om twee uitstekende mentoren te hebben: zijn grootvader en de zevende Master Distiller, Jeff Arnett. Fletcher's rol als Assistant Master Distiller laat hem toe zijn zintuiglijke vaardigheden en zijn uitgebreide kennis van whiskey toe te passen om zo de Master Distiller te ondersteunen. 

COMEBACK Amerikaanse whiskey is momenteel aan een grote comeback bezig. De 33-jarige Fletcher is het ideale uithangbord voor Jack Daniel's. Hij heeft niet alleen voet aan wal in het erfgoed en de authenticiteit van Jack Daniel’s, maar hij brengt ook een frisse benadering van productinnovatie. Zijn grootvader herinnert hem vaak aan de ongelooflijke groei die Jack Daniel's heeft meegemaakt sinds het begin van de distilleerderij. Die groei is het resultaat van de jarenlange aanhoudende kwaliteitscontrole. Nu is het Fletcher's taak om ervoor te zorgen dat de ambacht van het distilleren trouw blijft aan Jack Daniel’s mantra: "We maken het elke dag en elke dag maken we het beste wat we kunnen."